Zb logo

  

   blogi   forum

Wiadomości

Komentarze / Blogi

Tomasz Nowak Tomasz Nowak

Kamera! Akcja! I nic nie widać

​Bytomski system monitoringu to 38 kamer non stop rejestrujących to, co dzieje się w najważniejszych punktach miasta, obraz… więcej >>>


Marcin Hałaś Marcin Hałaś

O przepływach elektoratu

​Przepływy elektoratu...

O tym się zawsze pisze przed drugą turą. A jak może to wyglądać w Bytomiu? Niewątpliwie… więcej >>>


Witold Branicki Witold Branicki

Krajobraz po historycznym spadku

​Na 760-lecie lokacji Bytomia na prawie niemieckim Ratusz oraz jego agendy, miejscowe instytucje i organizacje

przygotowały turnieje, imprezy,… więcej >>>


Jacek Sonczowski Jacek Sonczowski

Święto policji w teatrze “Rozbark”

​Policjanci z bytomskiego garnizonu spotkali się w Bytomskim Teatrze Tańca i Ruchu "Rozbark". Okazją było doroczne Święto Policji.… więcej >>>


ZB 49 | 05.12.2017 | Życie miasta | Edytor

Gastronomiczna relacja z Malty

​Byli na stażach. Grupa 24 uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich opowiadała rówieśnikom i gimnazjalistom o swoim prawie miesięcznym pobycie na Malcie.


Młodzież z bytomskiego „Gastronomika” od lat uczestniczy w wielu międzynarodowych projektach. Są wśród nich również staże zawodowe. W tym roku czterotygodniowe staże na Malcie odbyły dwie dwunastoosobowe grupy uczniów bytomskiej szkoły. Jedna przebywała w tym wyspiarskim, położonym na Morzu Śródziemnym, państwie w maju i czerwcu, druga natomiast we wrześniu i październiku. Na staż wyjechać mogli uczniowie, którzy osiągnęli bardzo dobre wyniki w nauce i przygotowali swoją aplikację – CV w języku angielskim. Pracowali tam w restauracjach i hotelach.

We wtorek 21 listopada uczniowie, którzy wrócili z Malty, podzielili się z rówieśnikami wiedzą oraz umiejętnościami nabytymi podczas zagranicznego szkolenia. Prezentacja ta została zorganizowana w ramach upowszechniania realizowanego projektu PO WER VET – „Jak zostać profesjonalistą w swoim zawodzie”. Uczestnicy stażu swoją relację przedstawili w formie multimedialnej. Prezentacja dotyczyła kultury Malty, jej walorów turystycznych oraz miejsc odbywania staży. Odbiorcy uzyskali wiele informacji na temat kraju oraz programu stażu. Podczas zajęć do działania włączono również uczestników, którzy zostali zaangażowani do rozwiązywania quizów oraz zadań językowych z języka maltańskiego. Prowadzono także warsztaty kulinarne oraz praktyczne zajęcia w restauracji szkolnej. Od uczestników stażu można się było tam nauczyć konkretnych umiejętności: nakrywania stołów na różne okazje, ciekawych form składania ręczników, przygotowania pokoju na przyjazd gości, dekorowania ciasteczek. Prezentacja dotyczyła także zwyczajów Malty, odbiorcy poznali także kilka podstawowych zwrotów w języku maltańskim.

Gośćmi prezentacji byli także uczniowie klas trzecich gimnazjalnych z dwóch śródmiejskich placówek. Mogli oni przy okazji poznać edukacyjną ofertę Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich.



Artykuł był oglądany 937 razy.
  • Ocena - 0 0 głosów
   


Komentarze








  • pozostałe artykuły z tego wydania

    ​Jak głosowaliśmy?

    Damian Bartyla wciąż jest prezydentem naszego miasta. Referendum, które miało mu odebrać władzę jest nieważne. Do urn poszło zbyt mało… więcej >>>

    ZB 49 | Życie miasta | 05.12.2017 | Tomasz Nowak

    ​W obozie referendystów

    Teraz się nie udało, ale za rok wygramy – takie komentarze dominowały w obozie inicjatorów referendum. Nawet podczas oczekiwania na… więcej >>>

    ZB 49 | Życie miasta | 05.12.2017 | Edytor

    Sąd nie zablokował referendum

    ​Wnioski odrzucone. Na kilka dni przed referendum w sprawie odwołania prezydenta Bytomia Wojewódzki Sąd Administracyjny oddalił dwa wnioski Damiana Bartyli, w których… więcej >>>

    ZB 49 | Życie miasta | 05.12.2017 | Edytor

    Orkiestry zagrały dla górników

    Msze, ordery i karczma. Z sześciu bytomskich kopalń do dziś fedruje tylko jedna, ale Barbórka wciąż jest wielkim wydarzeniem. Jej świętowanie aktywni… więcej >>>

    ZB 49 | Życie miasta | 05.12.2017 | Edytor

    Solista ratuje dziewczynę w leginsach

    ​Jak bas został ortopedą. Zbigniewa Wunscha – jednego z najlepszych solistów Opery Śląskiej można było ostatnio oglądać w bardzo nietypowej roli. Artysta… więcej >>>

    ZB 49 | Środek życia | 05.12.2017 | Marcin Hałaś

    Jubileusz Czerwonego Krzyża

    ​Pozostali najlepsi. Oddają krew, pomagają biednym, a także opiekują się starszymi i uczestniczą w międzynarodowych akcjach humanitarnych. Bytomski oddział Polskiego Czerwonego Krzyża obchodził… więcej >>>

    ZB 49 | Życie miasta | 05.12.2017 | Edytor

    Sztuka połączyła ich na scenie

    ​Zjechały zespoły. Już po raz 23. zorganizowano Przegląd Twórczości Zespołów Artystycznych „Jesienne Spotkania”. Na scenie Bytomskiego Centrum Kultury zaprezentowało się… więcej >>>

    ZB 49 | Środek życia | 05.12.2017 | Edytor

    Patriotyzm wyśpiewany na scenie

    ​Uczniowie rywalizowali. Soliści oraz zespoły wzięły udział w piątej edycji Miejskiego Konkursu Pieśni Patriotycznej i Historycznej. Imprezę zorganizowano w Miejskim Domu Kultury nr… więcej >>>

    ZB 49 | Środek życia | 05.12.2017 | Edytor

    Nie wyrzucaj starych parasoli

    ​Ostatnia parasolniczka. Naprawia zepsute parasole od bez mała 40 lat i, jak sama mówi, jest to już bardziej pasja niż sposób… więcej >>>

    ZB 49 | Środek życia | 05.12.2017 | Edytor


    OGŁOSZENIA
    DROBNE

    W PONIEDZIAŁEK
    W GAZECIE
    W ŚRODĘ
    W INTERNECIE!*

    *za 15% dopłatą

    11 grudnia 2018

    imieniny:
    Damazego, Waldemara

    Bytom
    0°C

    Ciśnienie: 1009 hPa

    Galeria Tomenki

    Nasze akcje

    • Panteon bytomski

      Cykl artykułów o ludziach, którzy na przestrzeni wieków zasłużyli się dla Bytomia. więcej >>>

    Redakcja