Zb logo

  

   blogi   forum

Wiadomości

Komentarze / Blogi

Tomasz Nowak Tomasz Nowak

Kamera! Akcja! I nic nie widać

​Bytomski system monitoringu to 38 kamer non stop rejestrujących to, co dzieje się w najważniejszych punktach miasta, obraz… więcej >>>


Marcin Hałaś Marcin Hałaś

Dobra koalicja, a przynajmniej najlepsza

Od wyborów samorządowych Bytomiem rządzi koalicja KO-PiS, czyli Koalicji Obywatelskiej oraz Prawa i Sprawiedliwości. Co prawda magicy z… więcej >>>


Witold Branicki Witold Branicki

Krajobraz po historycznym spadku

​Na 760-lecie lokacji Bytomia na prawie niemieckim Ratusz oraz jego agendy, miejscowe instytucje i organizacje

przygotowały turnieje, imprezy,… więcej >>>


Jacek Sonczowski Jacek Sonczowski

Święto policji w teatrze “Rozbark”

​Policjanci z bytomskiego garnizonu spotkali się w Bytomskim Teatrze Tańca i Ruchu "Rozbark". Okazją było doroczne Święto Policji.… więcej >>>


ZB 47 | 25.11.2013 | Życie miasta | Edytor

Śląsk od kuchni

Byfyje I buncloki. Warto wybrać się do bytomskiego Muzeum Górnośląskiego. W gmachu przy ulicy Korfantego można zobaczyć bowiem bardzo udaną wystawę zatytułowaną „Przy kuchennym stole – wnętrza i smaki kuchni śląskiej”.


Ślonzoków na pewno łona nie zaskocy ani trocha, bo znajdom łoni tam to wszystko, co ło samy kuchni, piecyniu i warzyniu downo wiedzom. Natomiast dla Goroli może być świetną, poznawaną praktycznie skarbnicą bardzo ciekawej wiedzy. Autorzy ekspozycji, której wernisaż odbył się 15 listopada, pokazali kuchnię rozumianą na dwa sposoby: jako miejsce, pomieszczenie w domu i kuchnię jako zestaw charakterystycznych dla regionu potraw. I tak w pomieszczeniach muzeum zaaranżowano typową kuchnię śląską z różnych epok. Najstarsza to kuchnia cieszyńska z początku XIX wieku. Skromna, ze ścianami wyłożonymi deskami, wyposażona jedynie w podstawowe meble (stół, krzesła, szafę), piec i proste sprzęty. Dwie kolejne kuchnie (typowe chociażby dla Bytomia i okolic) pochodzą już z końca XIX i początku XX wieku. To obrazki najbardziej rozpowszechnione w naszej świadomości. Ściany pomalowane i ozdobione typowym białym wzorem (malarz wykonywał go specjalnym wytłaczanym wałkiem, tak zwaną walcom), jedna z nich ma obowiązkowy zokel, czyli lamperię. W oknach wiszą hekluwane (zrobione na szydełku) gardiny (firany), a nad stołem garnitury (makatki). Te śląskie najczęściej (na wystawie takich niestety nie ma) miały wyszyty napis „Szczęść Boże” (w wersji niemieckiej lub polskiej) oraz „Smacznego”.  Sprzętów jest już znacznie więcej i są bardziej skomplikowane. Widzimy między innymi różnej wielkości buncloki (gliniane naczynia), szatkownice do kapusty, ręczne maszynki do krojenia chleba, porcelanowe pojemniki na mąkę, cukier i przyprawy, piece z bratrułami (piekarnikami), talerze, szolki (filiżanki) i oczywiście białe byfyje (kredensy), które stanowiły najważniejszy element pomieszczenia.  

Pracownicy bytomskiego muzeum nie zatrzymali się na czasach przedwojennych. Urządzili też kuchnię z przełomu lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych minionego stulecia oraz kuchnię współczesną, stworzoną w całości przez meble i wyposażenie z IKEI. To świetny, dający wiele do myślenia pomysł. Pierwsza z kuchni wygląda fatalnie na tle swych poprzedniczek. Meble nie są drewniane, lecz liche – paździerzowe, a sprzęty byle jakie (wiadomo: PRL). Kuchnia współczesna prezentuje się imponująco, ale pozbawiona jest przytulności. Obydwie nie mają żadnych śląskich akcentów – tak mogła i może wyglądać kuchnia w dowolnym miejscu. Taki znak czasu.

Kuchnia śląska jako zestaw smaków ukazana została na kilka sposobów. Muzealnicy wyliczają i opisują najbardziej charakterystyczne potrawy, wyjaśniając też, z jakich okazji i o jakiej porze roku je przygotowywano. Są więc bożonarodzeniowe makówki, moczka i siemieniotka, jest weselny kołocz. Jest opis świniobicia i będących jego efektem smakołyków: krupnioków (kaszanki), żymloków (bułczanki), leberwusztu (pasztetu) oraz preswusztu (salcesonu). Zwiedzając wystawę dowiemy się, jak wyglądało deptanie kapusty, co to są bratkartofle, wodzionka, zur żyniaty i jak się robi szałot. Ekspozycję można oglądać do 27 kwietnia przyszłego roku.  



Artykuł był oglądany 3912 razy.
  • Ocena - 0 0 głosów
   


Komentarze

MArek Wojtas
napisał
30.11.2013
o 23:16

W Polsce tylko się otwiera muzea, a kto będzie pracował = produkował? W Polsce nie ma już produkcji, jest tylko handel, dlatego jest bieda z nędzą








  • pozostałe artykuły z tego wydania

    Znowu chcą łączyć kopalnie

    Będzie strajk? Kompania Węglowa chce połączyć kopalnie „Bobrek-Centrum” oraz „Piekary”. Zdaniem związkowców to katastrofalny scenariusz dla bytomskiego zakładu. Wiele wskazuje… więcej >>>

    ZB 47 | Życie miasta | 25.11.2013 | Tomasz Nowak

    Lojalek dla radnych jednak nie będzie

    Nie zgodzili się. Radni tworzący koalicję, popierającą prezydenta Damiana Bartylę, nie muszą podpisywać zobowiązań do akceptowania projektów uchwał zgłaszanych przez… więcej >>>

    ZB 47 | Życie miasta | 25.11.2013 | Edytor

    Korty pod nowym dachem

    Tenis. Prawie siedem lat trwały przygotowania i realizacja inwestycji Górnika Bytom. W zeszłym tygodniu wreszcie została oficjalnie przekazana do użytku przy Tarnogórskiej… więcej >>>

    ZB 47 | Życie sportowe | 25.11.2013 | Witold Branicki

    Jak nam idzie segregacja

    Coś drgnęło.  Z deklaracji prezesa firmy, która wygrała przetarg na wywóz śmieci z Bytomia wynika, że  segregacja odpadów w Bytomiu powoli zaczyna przynosić… więcej >>>

    ZB 47 | Życie miasta | 25.11.2013 | Marcin Hałaś

    Opłata za wywóz śmieci zostanie zmniejszona

    Dwa projekty. Będziemy mieli nową stawkę za wywóz posegregowanych odpadów. Wyniesie ona 8 złotych od osoby. 

    więcej >>>
    ZB 47 | Życie miasta | 25.11.2013 | Edytor

    Czarodziejskie stoły

    Nowa pracownia konserwacji. W Muzeum Górnośląskim zakończono właśnie tworzenie Pracowni Konserwacji Dzieł Sztuki.

    więcej >>>
    ZB 47 | Życie miasta | 25.11.2013 | Edytor

    Szkice w Bramie

    Rysuje Łukasz Sterniczuk. Klub „Brama” przy ul. Chrobrego 1 prezentuje wystawy kolejnych utalentowanych plastycznie mieszkańców Bytomia. Do końca listopada w „Bramie”… więcej >>>

    ZB 47 | Życie miasta | 25.11.2013 | Edytor

    Skrzydła nie mieszczą się w szafach

    Debiutancka płyta Marioli Koniecznej. Jedni mówią o niej „polonistka z gitarą”, inni nazywają ją wręcz „bytomską Osiecką”. Mariola Konieczna wydała swoją pierwszą… więcej >>>

    ZB 47 | Życie miasta | 25.11.2013 | Marcin Hałaś

    Muzyka z miasta dzwonów

    Wizyta z Ukrainy. Prawie 20 polskich dzieci z Doliny i Kałusza gościło w Bytomiu. Wystąpili na scenie Beceku, w szkołach podstawowych nr 46 i 54 oraz… więcej >>>

    ZB 47 | Życie miasta | 25.11.2013 | Edytor


    OGŁOSZENIA
    DROBNE

    W PONIEDZIAŁEK
    W GAZECIE
    W ŚRODĘ
    W INTERNECIE!*

    *za 15% dopłatą

    20 lipca 2019

    imieniny:
    Czesława, Hieronima

    Galeria Tomenki

    Nasze akcje

    • Panteon bytomski

      Cykl artykułów o ludziach, którzy na przestrzeni wieków zasłużyli się dla Bytomia. więcej >>>

    Redakcja