Zamknij

Cynamonki szarlotkowe

Aleksandra Giczewska 10:38, 02.11.2025
Skomentuj  Jesienią cynamonki dodadzą nam werwy Jesienią cynamonki dodadzą nam werwy

Jesień to czas, kiedy zapach cynamonu i pieczonych jabłek potrafi odmienić każdy dzień. Te drożdżowe cynamonki to puszyste, pachnące bułeczki z jesiennym twistem – wypełnione domowym musem jabłkowym i posypane chrupiącymi orzechami włoskimi. A na wierzchu? Krem śmietankowy, który dopełnia całości i sprawia, że każda porcja to prawdziwy deserowy komfort. Idealne do gorącej herbaty, kawy lub kakao.

Lista zakupów:

Ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)

250 ml ciepłego mleka

80 g roztopionego masła

2 jajka

80 g cukru

szczypta soli

Nadzienie:

4–5 łyżek musu jabłkowego (najlepiej domowego, lekko kwaśnego)

2 łyżki cynamonu

3 łyżki brązowego cukru

50 g roztopionego masła

garść posiekanych orzechów włoskich

Krem śmietankowy (lukier):

100 g serka śmietankowego (np. typu Philadelphia lub kanapkowego)

2 łyżki miękkiego masła

3 łyżki cukru pudru

½ łyżeczki esencji waniliowej

Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżeczką cukru i odstaw na 10 minut, aż zaczną pracować. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól, jajka oraz roztopione masło. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób gładkie, elastyczne ciasto (ok. 8–10 minut). Przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt (ok. 1 cm grubości). Posmaruj roztopionym masłem, rozprowadź równomiernie mus jabłkowy, posyp brązowym cukrem, cynamonem i orzechami. Zwiń w roladę i pokrój na plastry o szerokości ok. 3–4 cm. Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Odstaw na kolejne 20–30 minut do napuszenia. Piecz w 180°C przez ok. 25 minut, aż będą złociste. W międzyczasie przygotuj krem śmietankowy – utrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj serek i wanilię, miksuj na gładką masę. Upieczone bułeczki lekko przestudź, a następnie udekoruj kremem śmietankowym, delikatnie rozsmarowując go na wierzchu.

Wskazówki:

Mus jabłkowy możesz przygotować samodzielnie, dusząc jabłka z odrobiną cukru i cynamonu – najlepsze będą szare renety lub antonówki.

Jeśli chcesz, żeby cynamonki były jeszcze bardziej orzechowe, posyp wierzch dodatkową porcją posiekanych orzechów zaraz po posmarowaniu kremem.

Najlepiej smakują lekko ciepłe – wtedy krem staje się delikatnie płynny i otula cynamonowe bułeczki.

Można je też odgrzać w piekarniku lub mi

Aleksandra Giczewska

 

(Aleksandra Giczewska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%