Czosnkowy chleb z gara

Czy można lepiej zacząć dzień niż od świeżej, chrupiącej kromki chleba z masłem?

  • Data:
  • Autor: Aleksandra Giczewska

A no można, jeśli ten chleb upieczesz sobie samodzielnie z dodatkiem ulubionych składników. Niezależnie od Twojego doświadczenia w pieczeniu chleba, ten przepis jest na tyle prosty, że każdy sobie z nim poradzi. 

Zacznij od zalania siemienia lnianego i odstaw do czasu aż ziarna napęcznieją. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, drożdże i zioła prowansalskie, po czym dolej 200 ml letniej wody oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszaj składniki aż do powstania jednolitej masy. Następnie dodaj namoczone siemię lniane i miksuj przez około 2 minuty. Użyj końcówek do miksera, które przypominają spiralę. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw je na około godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasta, przełóż je na blat posypany mąką i uformuj kształt chleba. Możesz delikatnie go naciąć żyletką. Przełóż chleb do żeliwnego garnka lub brytfanki i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Po tym czasie, zdejmij pokrywę z garnka i piecz jeszcze przez około 15 minut, aż chleb będzie miał złocistą skórkę. Po upieczeniu wyjmij chleb i przełóż go na kratkę do ostygnięcia. Odczekaj co najmniej 30 minut przed krojeniem, aby uniknąć rozpadania się miękkiego wnętrza.

Lista zakupów:

Siemię lniane (80 g);

Drożdże instant (8 g);

Sól (około 10 g według uznania);

Czosnek (1 ząbek);

Zioła prowansalskie (szczypta).

Letnia woda (200 ml);

Mąka pszenna (350 g);

Cukier (szczypta).

Wskazówki:

Jeśli nie posiadasz żeliwnej brytfanki lub gara, możesz użyć naczynia żaroodpornego. 

Baw się dodatkami. Możesz spróbować dodać do chleba np. suszone pomidory, żurawinę czy pestki dyni. 

Pamiętaj, żeby do miksowania składników wybrać końcówki w kształcie spirali, które najlepiej sprawdzają się do wyrabiania ciast.

 

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa. 

Ocena: 4,00
Liczba ocen: 1
Oceń ten wpis

Komentarze

Nikt jeszcze nie komentował tego artykułu, dodaj pierwszy komentarz.

Partnerzy