Bytomski Gastronomik realizuje projekt pod tytułem "Zawód od podszewki". W czasie zajęć z uczniami o swojej pracy opowiadają ludzie, którzy w branży osiągnęli już wiele. 25 marca gościem i zarazem mistrzem kulinarnej ceremonii był Szymon Lorenc - szef kuchni i właściciel restauracji Mijo w Rudzie Śląskiej. W czasie spotkania z uczniami Lorenc opowiadał o swojej pracy i doskonaleniu umiejętności z zakresu sztuki kulinarnej. Szymon Lorenc akcentuje, że:
Potem był czas na praktykę. Uczestnicy zajęć - prawie 30 uczniów oraz nauczyciele - wspólnie gotowali. Przyrządzono dwa dania - placki ziemniaczane a la Mijo oraz carbonarę, łącząc w ten sposób elementy kuchni polskiej i włoskiej. Tyle, że placki nie były zwykłe - w wykonaniu Szymona Lorenca nie mają one tradycyjnego kształtu, lecz z wyglądu przypominają gigantyczne frytki. Podawane są z sosem pieczarkowym z czarną truflą. Do tego deser - sorbet malinowy. Zwracano uwagę, aby gotowe dnia były nie tylko ucztą dla podniebienia, ale i... arcydziełem wizualnym.
Komentarze