Nadzienie z podsmażonych pieczarek z cebulką i czosnkiem, wymieszane z serkiem śmietankowym sprawia, że całość jest aksamitna, a intensywny ser Bursztyn i szynka dodają charakteru. Całość zapieczona w aromatycznych pomidorach z bazylią – prosto, a jednocześnie efektownie. Idealne na leniwe śniadanie albo weekendowy brunch.
Lista zakupów:
4 tortille pszenne
250 g pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki serka kanapkowego (np. śmietankowego)
80 g tartego sera Bursztyn
4 plastry dobrej jakości szynki
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
Kilka listków świeżej bazylii
Sól, pieprz
1 łyżka oleju lub masła do smażenia
Pieczarki, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej lub masło i wrzuć cebulę. Smaż chwilę, aż się zeszkli, potem dodaj czosnek i pieczarki. Smaż na średnim ogniu, aż odparuje nadmiar wody, a pieczarki się zarumienią. Zdejmij z ognia i wymieszaj z serkiem kanapkowym, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na każdej tortilli rozsmaruj porcję pieczarkowego farszu, posyp tartym serem Bursztyn i połóż plaster szynki. Zwiń tortille w rulony i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Pomidory z puszki wymieszaj z solą, pieprzem i posiekaną bazylią, a następnie równomiernie rozlej je na tortille. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut, aż całość się zapiecze, a brzegi tortilli lekko zrumienią.
Wskazówki:
Do farszu możesz dorzucić garść świeżego szpinaku – doda lekkiej świeżości i koloru.
Świetnie smakują z łyżką kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego podaną na wierzchu po upieczeniu.
Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa i Facebook: @olkafasolkagotuje.
Komentarze