Ekspresowe mini pączki

Właśnie minął Tłusty Czwartek. Ale jeżeli ktoś chce powtórzyć, albo po prostu ma ochotę na pączki bez tej okazji, która zdarza się raz w roku...

  • Data:
  • Autor: Aleksandra Giczewska

Mam dla Was przepis na szybkie pączki z serków homogenizowanych – tylko 4 składniki, zero wyrastania i gotowe w 20 minut!

Lista zakupów:

4 serki homogenizowane waniliowe (4 x 150 g)

4 jajka

4 szklanki mąki pszennej (ok. 600 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

(Opcjonalnie: cukier puder do posypania, olej do smażenia)

Sposób przygotowania:

Wymieszaj serki homogenizowane z jajkami, aż powstanie jednolita masa.

Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj – ciasto będzie gęste i klejące. W garnku rozgrzej olej (ok. 170°C), łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.

Wskazówki:

Olej nie może być zbyt gorący, bo pączki szybko się przypalą z wierzchu, a w środku pozostaną surowe.Jeśli chcesz dodać im bardziej wyrazisty smak, możesz dorzucić do ciasta trochę startej skórki cytrynowej lub kilka kropli ekstraktu waniliowego.

Ocena:
Liczba ocen: 0
Oceń ten wpis

Komentarze

Nikt jeszcze nie komentował tego artykułu, dodaj pierwszy komentarz.

Partnerzy