Soczyste nektarynki i pomidory doskonale komponują się z kremowym serem feta, a czerwona cebula dodaje odrobiny ostrości. Winogrona wprowadzają nutę słodyczy, a natka pietruszki orzeźwia całość. Dodatek soku i skórki z cytryny nadaje sałatce cytrusowego akcentu, który wspaniale uzupełnia jej smak. To proste, ale efektowne danie doskonale sprawdzi się jako lekka przystawka lub dodatek do obiadu, idealny na ciepłe, letnie dni.
Lista zakupów
Nektarynki (4 szt.);
Pomidory (2 szt);
Cebula czerwona (1 szt., mała);
Natka pietruszki (pęczek);
Winogrona (ok 1 garści);
Ser feta (ok 250 g);
Cytryna (1 szt.);
Przyprawy: świeżo zmielone sól i pieprz.
Umyj dokładnie nektarynki, usuń pestki i pokrój na mniejsze ćwiartki. Pomidory również umyj, usuń szypułki i pokrój w ćwiartki. Małą czerwoną cebulę obierz i posiekaj w cienkie półplasterki. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Winogrona umyj i, jeśli mają pestki, usuń je, a następnie przekrój winogrona na połówki. Ser feta pokrój w kostkę. Cytrynę umyj, następnie z połowy wyciśnij sok, a z całej skórki zetrzyj skórkę na drobnej tarce. W dużej misce wymieszaj pokrojone nektarynki, pomidory, cebulę, natkę pietruszki, winogrona i ser feta. Dodaj sok z połowy cytryny oraz startą skórkę z całej cytryny. Dopraw świeżo mieloną solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby połączyły się smaki. Sałatka jest gotowa do podania.
Wskazówki:
Spróbuj wykorzystać pomidory bawole serca. O tej porze roku są najbardziej mięsiste i słodkie. Idealnie komponują się ze słoną fetą, przełamując smaki. Jeśli nie lubisz pietruszki, to zastąp ją posiekanymi liśćmi bazylii. Smak będzie nieco inny, ale równie ciekawy. Eksperymentuj i baw się w kuchni!
Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa.
Komentarze