Są powszechnie dostępne (najlepiej kupować je na targowiskach), przystępne cenowo i co najważniejsze dla smakosza bardzo smaczne oraz zdrowe.Zresztą kiedy je kupować, jak nie właśnie teraz. Już wkrótce będą przecie dostępne jedynie w wersji mrożonej, a to zupełnie nie to samo.
Dlatego tym razem podzielę się pomysłem na delikatne, lekkie i soczyste w środku placki z piekarnika. Proszę spróbować, a nikt nie pożałuje. Przypadną do gustu także najmłodszym, którzy zazwyczaj unikają warzyw jak ognia.
Jak przygotować tę potrawę? To bardzo proste i absolutnie nie czasochłonne. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj dwie cukinie, a następnie je posól i odstaw na 5 minut. Potem odsącz nadmiar wody przez gazę lub ściereczkę. Dodaj do startej cukinii dwa jajka, 8 łyżek mąki, posiekaną małą cebulę i ząbek czosnku oraz dopraw solą i pieprzem. Następnie, na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, uformuj łyżką placki. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20 minut z funkcją termoobiegu.
Po tym czasie warto odwrócić placki na drugą stronę i piec jeszcze przez około 5 minut. Gotowe placki podawaj z orzeźwiającymi tzatzikami. Zetrzyj na tarce ogórek zielony i małosolny, nie zapominając o tym, żeby odsączyć je z nadmiaru wody. Wymieszaj ogórki z jogurtem greckim, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, odrobiną soku z cytryny i na koniec dopraw wedle własnych upodobań solą oraz pieprzem.
Lista zakupów
PLACKI:
Dwie cukinie;
2 jajka;
Mąka pszenna (8 łyżek);
Mała cebula;
Czosnek (1 ząbek);
Sól i pieprz do smaku.
TZATZIKI Olki Fasolki:
Ogórek zielony;
Ogórek małosolny;
Jogurt grecki;
Czosnek (1 ząbek);
Cytryna (odrobina soku do smaku);
Sól i pieprz do smaku.
Wskazówki:
Pamiętaj, żeby jogurt do tzatzików był gęsty. Sugeruję grecki, on zdecydowanie nadaje się najlepiej.
Placki z cukinii możesz podać również z gulaszem.
Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa.
Komentarze