Ryba w piwnej panierce

 Szukasz pomysłu na rybę? Ja przygotowuję ją na różne sposoby, jednak nie da się ukryć, że najlepiej smakuje tradycyjna wersja, czyli ryba smażona w panierce.

  • Data:
  • Autor: Aleksandra Giczewska

Podawana z ziemniakami i znaną każdemu surówką z kapusty kiszonej, marchewki, cebuli i jabłka, przywołuje wspomnienia z piątkowych obiadów u babci.

Ten przepis sprawi, że ryba będzie soczysta w środku, a piwny dodatek nada jej interesujący smak i chrupiącą panierkę.

Zacznij od przygotowania panierki. Oddziel białka od żółtek w dwóch osobnych miskach. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera lub trzepaczki. Dodaj odrobinę soli do białek, aby pomóc w ubiciu. W osobnej misce połącz żółtka z piwem i dopiero wtedy połącz z pianą z białek. Na samym końcu stopniowo dodawaj mąkę. Mieszanka powinna przypominać gęstością ciasto na racuchy. Ja wykorzystałam około pół szklanki mąki. Pozostałe pół umieść na głębokim talerzu i lekko posól. Podziel rybę na mniejsze kawałki według uznania. W międzyczasie rozgrzej sporą ilość oleju na patelni, tak aby kawałki ryby były zanurzone mniej więcej do połowy. Kiedy olej będzie już rozgrzany, obtocz rybę w mące, a następnie zanurz w piwnym cieście i od razu umieść na patelni. Smaż rybę na złoty brąz, obracając ją z obu stron. Czas smażenia zależy od grubości ryby, ale zazwyczaj trwa to 3-5 minut z każdej strony. Gdy ryba jest gotowa, wyjmij ją z oleju i połóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Podawaj rybę z ulubionymi dodatkami, takimi jak np. łódeczki ziemniaczane i surówka z kapusty kiszonej.

Lista zakupów:

Dowolna, ulubiona ryba (ja wybrałam filet z zębacza);

2 jajka;

Piwo (ok. 200 ml);

Mąka (1 szklanka);

Sól i pieprz do smaku;

Olej rzepakowy do smażenia.

Wskazówki:

Proporcje na ciasto wystarczą na 4 duże filety z zębacza;

Przed degustacją, warto skropić rybę cytryną. Sok z cytryny dodaje rybie świeżości i delikatności smaku. 

 

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa

Ocena: 5,00
Liczba ocen: 1
Oceń ten wpis

Komentarze

Nikt jeszcze nie komentował tego artykułu, dodaj pierwszy komentarz.

Partnerzy