Podawana z ziemniakami i znaną każdemu surówką z kapusty kiszonej, marchewki, cebuli i jabłka, przywołuje wspomnienia z piątkowych obiadów u babci.
Zacznij od przygotowania panierki. Oddziel białka od żółtek w dwóch osobnych miskach. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera lub trzepaczki. Dodaj odrobinę soli do białek, aby pomóc w ubiciu. W osobnej misce połącz żółtka z piwem i dopiero wtedy połącz z pianą z białek. Na samym końcu stopniowo dodawaj mąkę. Mieszanka powinna przypominać gęstością ciasto na racuchy. Ja wykorzystałam około pół szklanki mąki. Pozostałe pół umieść na głębokim talerzu i lekko posól. Podziel rybę na mniejsze kawałki według uznania. W międzyczasie rozgrzej sporą ilość oleju na patelni, tak aby kawałki ryby były zanurzone mniej więcej do połowy. Kiedy olej będzie już rozgrzany, obtocz rybę w mące, a następnie zanurz w piwnym cieście i od razu umieść na patelni. Smaż rybę na złoty brąz, obracając ją z obu stron. Czas smażenia zależy od grubości ryby, ale zazwyczaj trwa to 3-5 minut z każdej strony. Gdy ryba jest gotowa, wyjmij ją z oleju i połóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Podawaj rybę z ulubionymi dodatkami, takimi jak np. łódeczki ziemniaczane i surówka z kapusty kiszonej.
Lista zakupów:
Dowolna, ulubiona ryba (ja wybrałam filet z zębacza);
2 jajka;
Piwo (ok. 200 ml);
Mąka (1 szklanka);
Sól i pieprz do smaku;
Olej rzepakowy do smażenia.
Wskazówki:
Proporcje na ciasto wystarczą na 4 duże filety z zębacza;
Przed degustacją, warto skropić rybę cytryną. Sok z cytryny dodaje rybie świeżości i delikatności smaku.
Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa.
Komentarze