Zaskocz domowników oryginalnym podaniem pomidora – zamrożonym i startym na tarce. Nie zapomnij o łamaniu smaków, bo w kuchni nieoczywiste połączenia są najlepsze. Łącz słone ze słodkim, używaj świeżo mielonych przypraw, sezonowych owoców i warzyw i pamiętaj o estetycznym podaniu. Przygotuj moją propozycję takiej kanapki.
Lista zakupów
Pomidor malinowy (1 szt.);
Ulubione bułki (2 szt.)
Avocado (1 szt.);
Szalotka (1 szt.)
Brzoskwinia (1 szt.);
Szynka parmeńska (4 plastry);
Burrata (1 szt.);
Sos balsamiczny;
Masło (1 łyżka);
Przyprawy: łyżeczka cukru, świeżo mielone pieprz i sól.
Włóż na noc pomidora malinowego do zamrażarki. Rano obierz avocado, wyjmij pestkę, rozgnieć widelcem i przełóż do miseczki. Drobno posiekaj szalotkę i dodaj do avocado, a potem dokładnie wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Brzoskwinię umyj i pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, a gdy się rozpuści, dodaj plasterki brzoskwini i posyp cukrem. Grilluj je aż się lekko zarumienią i zmiękną. Przekrój bułki na pół i przyrumień je na tej samej patelni patelni, do momentu aż będą lekko chrupiące.
Na każdej połówce bułki rozsmaruj mieszankę avocado z szalotką. Na to połóż zgrillowane plasterki brzoskwini, a następnie po jednym plasterku szynki parmeńskiej na każdej kanapce. Burratę podziel na kawałki i ułóż na szynce. Wyjmij z zamrażarki pomidora i zetrzyj go na tarce na małych oczkach nad kanapkami. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie skrop sosem balsamicznym.
Wskazówki:
Burratę możesz zastąpić mozzarellą.
Rozgniecione avocado skrop sokiem z cytryny. Dzięki temu nie ściemnieje.
Pomidora przed zamrożeniem możesz obrać ze skórki, wyparzając go wcześniej we wrzątku.
Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa.
Komentarze