Zamknij

Tarta z gorgonzolą i gruszką

20:14, 02.02.2024
Skomentuj

Tarta z gruszką i gorgonzolą łączy w sobie słodycz soczystych gruszek z intensywnym smakiem sera gorgonzola. Ta wykwintna kombinacja smaków sprawia, że danie doskonale sprawdzi się jako przystawka na przyjęciu lub jako lekki obiad w towarzystwie sałaty.

Lista zakupów

Składniki do ciasta kruchego:

200 g mąki pszennej;

Zimne masło (100 g);

Jajko;

Szczypta soli.

Składniki do farszu:

Śmietana 18% (200 g);

Mleko (ok. 100 ml)

Jajka (2 szt.);

Ser gorgonzola (ok. 100 g);

Gruszka (1 szt.);

Orzechy włoskie do dekoracji.

Zacznij od przygotowania ciasta na tartę. W dużej misce połącz mąkę pszenną, sól i zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieć składniki aż uzyskasz konsystencję zbliżoną do kruszonki. Do suchych składników dodaj jajko i ponownie zagnieć ciasto aż składniki połączą się. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu ciasta zdejmij folię i rozwałkuj na blaszce na tartę na grubość około 3-5 mm. Wstaw ciasto na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Po tym czasie na cieście pokrusz ser gorgonzola i rozłóż równomiernie gruszkę pokrojoną w plasterki. W osobnej misce połącz ze sobą śmietanę, jajka i mleko i zalej mieszanką składniki na tarcie. Piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut. Przedpodaniem udekoruj tartę pokruszonymi orzechami włoskimi.

Wskazówki:

Możesz skorzystać z gotowego ciasta na tartę, które jest dostępne w każdym markecie.

Odpowiednio schłodzone kruche ciasto łatwiej będzie Ci rozwałkować.

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa. 

(Aleksandra Giczewska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%