Tarta z gorgonzolą i gruszką

Ciasta kojarzą nam się z deserami, a moja propozycja będzie wytrawna.

  • Data:
  • Autor: Aleksandra Giczewska

Tarta z gruszką i gorgonzolą łączy w sobie słodycz soczystych gruszek z intensywnym smakiem sera gorgonzola. Ta wykwintna kombinacja smaków sprawia, że danie doskonale sprawdzi się jako przystawka na przyjęciu lub jako lekki obiad w towarzystwie sałaty.

Lista zakupów

Składniki do ciasta kruchego:

200 g mąki pszennej;

Zimne masło (100 g);

Jajko;

Szczypta soli.

Składniki do farszu:

Śmietana 18% (200 g);

Mleko (ok. 100 ml)

Jajka (2 szt.);

Ser gorgonzola (ok. 100 g);

Gruszka (1 szt.);

Orzechy włoskie do dekoracji.

Zacznij od przygotowania ciasta na tartę. W dużej misce połącz mąkę pszenną, sól i zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieć składniki aż uzyskasz konsystencję zbliżoną do kruszonki. Do suchych składników dodaj jajko i ponownie zagnieć ciasto aż składniki połączą się. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu ciasta zdejmij folię i rozwałkuj na blaszce na tartę na grubość około 3-5 mm. Wstaw ciasto na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Po tym czasie na cieście pokrusz ser gorgonzola i rozłóż równomiernie gruszkę pokrojoną w plasterki. W osobnej misce połącz ze sobą śmietanę, jajka i mleko i zalej mieszanką składniki na tarcie. Piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut. Przedpodaniem udekoruj tartę pokruszonymi orzechami włoskimi.

Wskazówki:

Możesz skorzystać z gotowego ciasta na tartę, które jest dostępne w każdym markecie.

Odpowiednio schłodzone kruche ciasto łatwiej będzie Ci rozwałkować.

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa. 

Ocena: 5,00
Liczba ocen: 2
Oceń ten wpis

Komentarze

Nikt jeszcze nie komentował tego artykułu, dodaj pierwszy komentarz.

Partnerzy