Tarta z gruszką i gorgonzolą łączy w sobie słodycz soczystych gruszek z intensywnym smakiem sera gorgonzola. Ta wykwintna kombinacja smaków sprawia, że danie doskonale sprawdzi się jako przystawka na przyjęciu lub jako lekki obiad w towarzystwie sałaty.
Lista zakupów
Składniki do ciasta kruchego:
200 g mąki pszennej;
Zimne masło (100 g);
Jajko;
Szczypta soli.
Składniki do farszu:
Śmietana 18% (200 g);
Mleko (ok. 100 ml)
Jajka (2 szt.);
Ser gorgonzola (ok. 100 g);
Gruszka (1 szt.);
Orzechy włoskie do dekoracji.
Zacznij od przygotowania ciasta na tartę. W dużej misce połącz mąkę pszenną, sól i zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieć składniki aż uzyskasz konsystencję zbliżoną do kruszonki. Do suchych składników dodaj jajko i ponownie zagnieć ciasto aż składniki połączą się. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu ciasta zdejmij folię i rozwałkuj na blaszce na tartę na grubość około 3-5 mm. Wstaw ciasto na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Po tym czasie na cieście pokrusz ser gorgonzola i rozłóż równomiernie gruszkę pokrojoną w plasterki. W osobnej misce połącz ze sobą śmietanę, jajka i mleko i zalej mieszanką składniki na tarcie. Piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut. Przedpodaniem udekoruj tartę pokruszonymi orzechami włoskimi.
Wskazówki:
Możesz skorzystać z gotowego ciasta na tartę, które jest dostępne w każdym markecie.
Odpowiednio schłodzone kruche ciasto łatwiej będzie Ci rozwałkować.
Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa.
Komentarze