Lista zakupów:
Filety z piersi indyka (ok. 800 g);
Szynka szwardzwaldzka (ok. 6 plastrów);
Pieczarki (ok. 250 g);
Kapusta kiszona (ok. 1 kg);
Przyprawy do kapusty: kminek, ziele angielskie, liść laurowy;
Przyprawa do indyka;
Oliwa.
Pieczarki drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Filety z piersi indyka oczyść z błonek, podziel na mniejsze sznycle i delikatnie rozbij przy pomocy tłuczka. Następnie posyp przyprawą do indyka i odrobinę natłuść oliwą. Rozprowadź przysmażone pieczarki na kawałkach mięsa, zawiń je w plastry szynki i zepnij wykałaczkami. Przesmaż przez chwilę zawijasy na patelni, aż się zarumienią.
Kapustę kiszoną poszatkuj drobno i wymieszaj na dnie naczynia żaroodpornego z odrobiną kminku, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Umieść na niej przygotowane zawijasy z indyka i przykryj naczynie. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku (180 stopni Celsjusza) przez około 30-40 minut. Wyjmij wykałaczki przed podaniem. Podawaj zawijasy z ziemniakami, polewając delikatnie sosem z kapusty.
Wskazówki:
Jeśli nie masz naczynia żaroodpornego z pokrywką, możesz użyć folii aluminiowej.
Zamiast indyka, możesz użyć też filetów z kurczaka.
Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz