Zamknij

Zawijasy na kapuście kiszonej

10:37, 19.01.2024
Skomentuj

Lista zakupów:

Filety z piersi indyka (ok. 800 g);

Szynka szwardzwaldzka (ok. 6 plastrów);

Pieczarki (ok. 250 g);

Kapusta kiszona (ok. 1 kg);

Przyprawy do kapusty: kminek, ziele angielskie, liść laurowy;

Przyprawa do indyka;

Oliwa.

Pieczarki drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Filety z piersi indyka oczyść z błonek, podziel na mniejsze sznycle i delikatnie rozbij przy pomocy tłuczka. Następnie posyp przyprawą do indyka i odrobinę natłuść oliwą. Rozprowadź przysmażone pieczarki na kawałkach mięsa, zawiń je w plastry szynki i zepnij wykałaczkami. Przesmaż przez chwilę zawijasy na patelni, aż się zarumienią.

Kapustę kiszoną poszatkuj drobno i wymieszaj na dnie naczynia żaroodpornego z odrobiną kminku, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Umieść na niej przygotowane zawijasy z indyka i przykryj naczynie. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku (180 stopni Celsjusza) przez około 30-40 minut. Wyjmij wykałaczki przed podaniem. Podawaj zawijasy z ziemniakami, polewając delikatnie sosem z kapusty.

Wskazówki:

Jeśli nie masz naczynia żaroodpornego z pokrywką, możesz użyć folii aluminiowej.

Zamiast indyka, możesz użyć też filetów z kurczaka.

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa. 

(Aleksandra Giczewska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%