Barman doskonały

Powalczy w finale. Pracujący w bytomskim pubie „Stara Piekarnia” Sebastian Zdziebko został wybrany jednym z pięciu najlepszych barmanów naszego regionu. Teraz ma szansę na zdobycie tytułu najlepszego w Polsce.

  • Wydanie: ZB_14_36
  • Data:
  • Autor: Edytor

Zdziebko wystartował w odbywającym się w Chorzowie konkursie barmańskim „Pilsner Urquell Polish Master Bartender 2014”. Był to regionalny finał tej imprezy, do której zakwalifikowali się zwycięzcy eliminacji. Wszystko rozpoczęło się od testu pisemnego. Chcąc go wypełnić, trzeba było między innymi wykazać się wiedzą dotyczącą gatunków piwa Pilsner. Potem przyszedł czas na tak zwany ślepy test, a więc rozpoznawanie piwa po smaku, autoprezentację przed członkami jury oraz pokaz zdolności szybkiego nawiązywania kontaktu z publicznością.

Kto sobie z tym poradził, ten mógł wziąć udział w tak zwanym Experience Day. Jego uczestnicy doskonalili swoje, jakże potrzebne w pubie, umiejętności perfekcyjnego serwowania piwa na trzy czeskie sposoby. Kurs był również okazją do zdobycia wiedzy dotyczącej składu i zasad warzenia złocistego trunku. Później barmanów konfrontowano ze specjalnie do nich wysyłanym tajemniczym klientem, weryfikującym ich umiejętności napełniania kufla i rozmawiania o wszystkim. Po rozmowie ów tajemniczy klient przyznawał konkretną ilość punktów, a to miało ogromny wpływ na wynik końcowy. Zdziebko poradził sobie doskonale i wraz z czwórką innych barmanów znalazł się w gronie finalistów regionalnych. Teraz czeka go walka o tytuł najlepszego w kraju. Żeby go wywalczyć, będzie musiał pokonać aż dziewiętnastu konkurentów. Stawka jest wysoka. Najlepsza piątka otrzyma bowiem nie tylko nagrody pieniężne, ale także wyjedzie na Pilsner Fest organizowany w Pilznie oraz zostanie zaproszona na profesjonalne szkolenie barmańskie.

Sebastian Zdziebko pracuje w „Starej Piekarni”. Barmanem jest od dziesięciu lat i nie wyobraża sobie, by mógł zmienić zawód. Czy jest coś, czego nie lubi w swoim fachu? Jak mówi – tylko tego, że czasami musi szybko zamykać bar, bo klienci chcą przedwcześnie wracać do swych domów.

Ocena: 5,00
Liczba ocen: 0
Oceń ten wpis

Komentarze

  • lufka
    brawo czlowieku lej rowno I dobrze! do dna

Partnerzy