To zasługa wcześniejszego namoczenia mięsa w mleku i odstawienia go do lodówki na jakiś czas. W moim domu bitki podawane są zazwyczaj w sosie własnym, ja proponuję kremową śmietankowo-pieprzną wersję.
Pokrój schab w plastry o grubości około 1 cm i rozbij tłuczkiem. Następnie przełóż mięso do miski i zalej mlekiem. Jeśli masz możliwość, to wstaw namoczony w mleku schab do lodówki na całą noc lub minimum dwie godziny. Po tym czasie odsącz mięso, dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane lub olej i obsmaż bitki z obu stron na złoty kolor. Wyjmij je z patelni i odłóż na bok. Pokrój cebulę w piórka, posiekaj czosnek, wrzuć na tę samą patelnię i smaż przez kilka minut, aż zmiękną i staną się lekko złociste. W osobnym naczyniu zblenduj łyżeczkę zielonego pieprzu i soli ze śmietanką, aby uzyskać jednolity sos. Dodaj do sosu drugą łyżeczkę zielonego pieprzu, pozostawiając go w formie ziarenek. Przełóż bitki z powrotem na patelnię z cebulą i czosnkiem i zalej je sosem. Gotuj danie na małym ogniu przez około 10-15 minut mieszając, aby uniknąć przypalenia. Podawaj bitki z kaszą, kluskami, ryżem lub ziemniakami.
Składniki:
Schab wieprzowy bez kości (ok. 400 g);
Cebula (1 szt.);
Mleko (ok. 300 ml);
Mąka (½ szklanki);
Śmietanka do zup i sosów 12% (250 ml);
Czosnek (2 ząbki);
Zielony pieprz w kulkach (2 łyżeczki);
Sól i pieprz do smaku;
Masło klarowane lub olej do smażenia.
Wskazówki:
W niektórych marketach znajdziesz pieprz zielony w kulkach w słoiczku w zalewie. On również będzie się nadawał. Nie jest tak ostry i intensywny jak pieprz czarny czy czerwony, więc nadaje się do dań, w których chcemy zachować subtelność smaku.
Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa.
Komentarze