Domowy gyros z kurczaka

Aby przygotować domowego gyrosa, zacznij od wyjęcia zamrożonych filetów z kurczaka z zamrażarki i pokrojenia ich na bardzo cienkie plastry, przypominające plasterki szynki.

  • Data:
  • Autor: Aleksandra Giczewska
  • Artykuł był oglądany 446 razy

Dzięki temu, że mięso jest zamrożone, łatwiej uzyskasz równomierne kawałki. Pokrojone plastry kurczaka przełóż do miski, posyp przyprawą gyros, a następnie dokładnie wymieszaj, aby przyprawy dobrze pokryły mięso. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smaż kurczaka na złoty kolor przez około 5-7 minut, aż będzie miękki i soczysty, uważając, aby plastry się nie skleiły.

W międzyczasie przygotuj sos tzatziki. Zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub przeciśnij przez praskę, a ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj czosnek i ogórek z jogurtem greckim oraz łyżką majonezu. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dobrze wszystko wymieszaj. Wstaw sos do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przejdź do przygotowania warzyw. Umyj liście sałaty rzymskiej, osusz je i porwij na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe również umyj i przekrój na pół. Oliwki pokrój na połówki, a czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Następnie podgrzej pity greckie lub tortille na suchej patelni, aby stały się ciepłe i elastyczne. Otwórz każdą z nich nacinając jeden z brzegów. Włóż do środka każdej pity porcję sałaty, dodaj plastry kurczaka, a następnie połówki pomidorków koktajlowych, oliwki i plasterki czerwonej cebuli. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem tzatziki.

Lista zakupów: 

Pity greckie (4 szt.);

Filety z kurczaka (2 szt.);

Sałata rzymska (1 główka);

Pomidorki koktajlowe (ok. 12 szt.);

Oliwki czarne (ok. 12 szt.);

Cebula czerwona (1 szt., mała);

Jogurt grecki (ok. 300 g);

Ogórek zielony (1 szt. średniej wielkości);

Majonez (1 łyżka);

Czosnek (3 ząbki);

Przyprawy: sól, pieprz, gyros.

Wskazówki:

Krojenie mięsa, gdy jest jeszcze zamrożone, ułatwia uzyskanie bardzo cienkich plasterków. Ważne jest, aby nóż był ostry, dzięki czemu plasterki będą równomierne.

Smażąc cienkie plastry kurczaka, staraj się nie wrzucać ich wszystkich naraz na patelnię. Najlepiej smażyć je partiami, by dobrze się przysmażyły inie skleiły.

 

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa. 

Ocena: 5,00
Liczba ocen: 1
Oceń ten wpis

Komentarze

Nikt jeszcze nie komentował tego artykułu, dodaj pierwszy komentarz.

Partnerzy