Jednym z moich ulubionych pomysłów są makaronowe gniazdka tagliatelle z mięsem mielonym z patelni.
Przygotuj dużą i głęboką patelnię. Wymieszaj na niej passatę pomidorową z puszką pomidorów krojonych bez skórki, dopraw solą, pieprzem, bazylią i dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Rozprowadź równomiernie sos po całej patelni i poukładaj na nim makaronowe gniazdka. Następnie zajmij się mięsem mielonym. Wymieszaj je z posiekaną cebulą, ząbkiem czosnku, odrobiną soli i pieprzu oraz łyżką cząbru.
Warto odstawić tak doprawione mięso do lodówki na minimum godzinę, ale możesz pominąć ten krok. Mięso uformuj w kulki i umieść je w gniazdkach na patelni. Danie gotuj pod przykryciem około 25 minut. Jeśli zobaczysz, że po tym czasie makaron i mięso są jeszcze surowe, możesz dolać odrobinę zimnej wody, aby wydłużyć czas gotowania. Nie przykrywaj wtedy patelni całkowicie, żeby woda mogła powoli wyparować. Pod koniec gotowania posyp wszystko startą mozzarellą i świeżą posiekaną pietruszką.
Wskazówki:
Jeśli nie masz w kuchni cząbru i nie korzystasz z tej przyprawy, to koniecznie spróbuj wprowadzić ją do swojej kuchni. Pamiętam o nim w niemal każdym moim przepisie z mięsem mielonym.
Nie gotuj gniazdek przed wyłożeniem na patelnię. Gniazdka tagliatelle mają być surowe.
Nie musisz obierać ząbków czosnku. Dobra praska poradzi sobie z łupiną.
Lista zakupów:
Makaron tagliatelle gniazda (400 g);
Mięso mielone (400 g);
Pomidory krojone w puszce bez skórki;
Passata pomidorowa (ok. 600 g);
Czosnek (2 ząbki);
Cebula (1 szt.);
Bazylia (ok. 1 łyżka suszonej bazylii lub 5 listków świeżej);
Cząber (ok. 1 łyżka);
Natka pietruszki;
Tarty ser mozzarella;
Sól i pieprz do smaku
Komentarze