Zamknij

Makaron z łososiem, szparagami i cukinią

08:50, 21.07.2023
Skomentuj

Szparagi podawane z odrobiną masła, bułką tartą i jajkiem sadzonym, to mój letni smak dzieciństwa, ale wykorzystuję je też na kilka innych sposobów. Jednym z nich jest ekspresowy obiad z kilku składników. W niespełna pół godziny przygotujesz tagliatelle z łososiem, szparagami i cukinią.

Lista zakupów:

Pęczek zielonych szparagów,

Cebula szalotka,

Cukinia (mała lub pół dużej),

Łosoś kanapkowy w kawałkach,

Makaron tagliatelle (250 g),

Sok z cytryny (1 łyżka),

Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Zagotuj w garnku wodę, a kiedy zacznie wrzeć, dodaj do niej makaron z odrobiną soli i łyżką oliwy. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, a pozostałe, dłuższe części dokładnie opłucz i pokrój na kawałki. Podsmaż je na patelni z roztopionym masłem i posiekaną szalotką. Kiedy szparagi nie będą już twarde, dodaj kawałki łososia i cukinię pokrojoną kostkę. Po chwili, wlej na patelnię chochlę wody z gotującego się makaronu i dwie łyżki soku z cytryny, które nadadzą orzeźwiający smak. Następnie wystarczy doprawić wszystko solą, pieprzem i połączyć z makaronem.

Wskazówki:

Do przepisu można dodać śmietankę kremówkę - sos będzie gęściejszy.

Nie wyrzucaj końcówek ze szparagów. Opłucz je, zamroź, a później wykorzystaj w bulionie warzywnym. 

Cebula szalotka będzie najlepszym wyborem, bo łączy w sobie smak czosnku i cebuli, a jednocześnie jest delikatna w smaku i zapachu.

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa.

(Aleksandra Giczewska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%