Szparagi podawane z odrobiną masła, bułką tartą i jajkiem sadzonym, to mój letni smak dzieciństwa, ale wykorzystuję je też na kilka innych sposobów. Jednym z nich jest ekspresowy obiad z kilku składników. W niespełna pół godziny przygotujesz tagliatelle z łososiem, szparagami i cukinią.
Lista zakupów:
Pęczek zielonych szparagów,
Cebula szalotka,
Cukinia (mała lub pół dużej),
Łosoś kanapkowy w kawałkach,
Makaron tagliatelle (250 g),
Sok z cytryny (1 łyżka),
Sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zagotuj w garnku wodę, a kiedy zacznie wrzeć, dodaj do niej makaron z odrobiną soli i łyżką oliwy. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, a pozostałe, dłuższe części dokładnie opłucz i pokrój na kawałki. Podsmaż je na patelni z roztopionym masłem i posiekaną szalotką. Kiedy szparagi nie będą już twarde, dodaj kawałki łososia i cukinię pokrojoną kostkę. Po chwili, wlej na patelnię chochlę wody z gotującego się makaronu i dwie łyżki soku z cytryny, które nadadzą orzeźwiający smak. Następnie wystarczy doprawić wszystko solą, pieprzem i połączyć z makaronem.
Wskazówki:
Do przepisu można dodać śmietankę kremówkę - sos będzie gęściejszy.
Nie wyrzucaj końcówek ze szparagów. Opłucz je, zamroź, a później wykorzystaj w bulionie warzywnym.
Cebula szalotka będzie najlepszym wyborem, bo łączy w sobie smak czosnku i cebuli, a jednocześnie jest delikatna w smaku i zapachu.
Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz