Racuchy z wiśniową frużeliną

Marzą Ci się chrupiące gofry z frużeliną i widok na morze?

  • Data:
  • Autor: Aleksandra Giczewska

Jeśli letni urlop masz już za sobą, to mam dla Ciebie alternatywę tego smaku wakacji. Przygotuj racuchy z jabłkami polane frużeliną wiśniową, które przeniosą Cię z powrotem do beztroskich, letnich dni. 

Lista zakupów

Jabłka (2 szt.);

Mleko (250 ml);

1 jajko;

Mąka pszenna (200 g);

Cukier waniliowy (1 łyżka);

Proszek do pieczenia (1 łyżeczka);

Wiśnie mrożone lub świeże (ok. 2 dużych garści);

Cukier biały (1 łyżka);

Mąka ziemniaczana;

Olej rzepakowy do smażenia.

Zacznij od wymieszania w misce mleka, jajka, mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia, żeby powstało jednolite ciasto. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki lub kostkę, a następnie dodaj je do ciasta i delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu, nakładaj porcje ciasta z jabłkami i smaż z obu stron, aż racuchy będą złociste i dobrze upieczone.

Jeśli używasz świeżych wiśni do przygotowania frużeliny, najpierw je wydryluj. Włóż wiśnie do garnka i dolej wody do momentu, aż będą lekko wynurzone. Dodaj 1 łyżkę cukru i podgrzewaj na średnim ogniu mieszając, aż wiśnie puszczą sok i cukier się rozpuści. W małej miseczce rozpuść 1 łyżkę mąki ziemniaczanej w niewielkiej ilości wody. Gdy wiśnie zaczną się gotować, wlej rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną do garnka, cały czas mieszając. Gotuj, aż frużelina zgęstnieje. Gotowe racuchy podawaj polane ciepłą lub zimną frużeliną wiśniową. 

Wskazówki:

Do przygotowania frużeliny możesz użyć również innych, Twoich ulubionych owoców sezonowych, np. malin;

W przypadku wiśni, lepiej sprawdzą się mrożone;

Zamiast proszku do pieczenia możesz dodać sody oczyszczonej. 

 

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa. 

Ocena:
Liczba ocen: 0
Oceń ten wpis

Komentarze

Nikt jeszcze nie komentował tego artykułu, dodaj pierwszy komentarz.

Partnerzy