Sałatka z arbuzem dobra na upały

 To danie jest doskonałym wyborem na letnie spotkania, lekki lunch czy elegancką kolację. Sałatka z arbuzem i serem feta to idealne połączenie smaków na upalne dni.

  • Data:
  • Autor: Aleksandra Giczewska

Świeżość i chrupkość mixu sałat z rukolą, soczystość słodkiego arbuza, wyrazistość szynki szwarcwaldzkiej oraz kremowość słonego sera feta tworzą niezwykłą kompozycję smakową. Dodatek aromatycznego sosu balsamicznego dopełnia całość, nadając sałatce wyjątkowego charakteru. 

Lista zakupów:

Mix sałat z rukolą (ok. 150 g);

Arbuz (ćwiartka);

Szynka szwarcwaldzka (ok. 5 plastrów);

Ser feta (200 g);

Sos balsamiczny.

Dokładnie umyj mix sałat, a następnie osusz i przełóż do dużej miski. Pokrój ćwiartkę arbuza na mniejsze kawałki, usuń skórkę i pestki, a miąższ pokrój w kostkę lub mniejsze trójkąty. Plastry szynki szwarcwaldzkiej pokrój na mniejsze kawałki lub porwij na paski. Ser feta pokrusz na małe kawałki lub pokrój w kostkę. Do miski z sałatą dodaj pokrojonego arbuza, szynkę szwarcwaldzką i ser feta. Całość delikatnie wymieszaj. Na koniec polej sałatkę sosem balsamicznym według uznania. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Wskazówki:

Do tej sałatki świetnie sprawdzi się też dressing z musztardy miodowej i oliwy;

Możesz dodatkowo posypać sałatkę pestkami dyni lub lekko podprażonym sezamem, który nada orzechowy posmak;

Dlaczego rukola? Bo o tej porze roku smakuje najlepiej, więc warto z niej korzystać właśnie teraz.

 

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa. 

Ocena: 5,00
Liczba ocen: 2
Oceń ten wpis

Komentarze

Nikt jeszcze nie komentował tego artykułu, dodaj pierwszy komentarz.

Partnerzy