Charakterystyczna goryczka w białych szparagów zestawieniu ze słodkimi pomidorami z dodatkiem delikatnej śmietanki stworzy wspaniałe danie.
Lista zakupów:
Białe szparagi (ok. 250 g);
Czosnek (2 ząbki);
Szalotka (1 szt. średniej wielkości);
Masło (1 łyżka);
Śmietana 30% (ok. 200 g);
Koncentrat pomidorowy (2 łyżki);
Pomidorki koktajlowe (duża garść);
Makaron spaghetti (ok. 200 g).
Przygotuj szparagi, usuwając zdrewniałe końcówki. Następnie obierz je ze skórki skórkę i pokrój na kawałki o długości około 3-4 cm. Posiekaj drobno czosnek i szalotkę. W dużym garnku zagotuj wodę na makaron i wrzuć go tam, jak zacznie wrzeć w międzyczasie. Pamiętaj, aby zostawić około pół szklanki wody z makaronu.
Na głębokiej patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i szalotkę, podsmażając je przez około 2-3 minuty, aż staną się miękkie i lekko zrumienione. Dodaj pokrojone szparagi i smaż je przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż staną się miękkie. Wlej śmietanę i dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystko razem i gotuj na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż sos się zagęści. Dodaj do sosu pomidorki koktajlowe, cały czas mieszając i gotuj przez kolejne 2 minuty. Wrzuć ugotowany makaron spaghetti do sosu i delikatnie wymieszaj, aby pokryć makaron sosem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę odłożonej wody po ugotowaniu makaronu. Gotowe danie możesz podać od razu, posypane świeżo startym parmezanem lub posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki:
Mięsożercy mogą urozmaicić potrawę chipsami z plastrów boczku przypieczonych w piekarniku;
Białe szparagi są dużo bardziej gorzkie od zielonych. Należy je dokładnie obrać, a dodatkowo można też zamoczyć je w mleku na noc, aby pozbyć się goryczki.
Pomidorki koktajlowe wrzuć dopiero na sam koniec tak, aby nie były rozgotowane.
Dzięki temu zachowają swoją słodycz i zrównoważą gorzki smak szparagów.
Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz