Żur z puree chrzanowo-tymiankowym

Żurek, choć klasyczny i tradycyjny, jest jedną z tych potraw, które cieszą się niezliczonymi wariantami.

  • Data:
  • Autor: Aleksandra Giczewska

Każda rodzina ma swoje ulubione dodatki i sposoby, które nadają unikalny smak. Chętnie zdradzę swoje kulinarne triki, dzięki którym żur będzie wyjątkowy.

Lista zakupów:

Suszone grzyby (ok. 20 g);

Boczek wędzony surowy (ok. 400 g);

Kiełbasa Podwawelska (2 pęta);

Czosnek (2 ząbki);

Cebula biała (1 szt., średniej wielkości);

Bulion (ok. 3 l);

Koncentrat barszczu białego (0,5 l);

Zakwas na żur (0,5 l);

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe;

Ziemniaki (1 kg);

Chrzan (2 łyżki);

Masło (1 łyżka);

Świeży tymianek.

Namocz suszone grzyby. Włóż je do miski, zalej ciepłą wodą i pozostaw na co najmniej 2 godziny aż zmiękną. Surowy boczek wędzony umieść w garnku, zalej wodą i gotuj przez około pół godziny z kilkoma liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i ząbkami czosnku. W tym czasie pokrój Kiełbasę Podwawelską w kostkę, a cebulę w piórka i podsmaż na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić i puści tłuszcz z kiełbasy. Podgrzej bulion, dodaj do niego podsmażoną kiełbasę z cebulą i wlej wywar z ugotowanego boczku. Namoczone grzyby odcedź, zachowując wywar i posiekaj je. Dodaj grzyby do bulionu i gotuj całość przez około 10 minut, aby smaki mogły się połączyć. Następnie wlej do zupy koncentrat barszczu białego i zakwas na żur. Dokładnie wymieszaj całość i zagotuj. W międzyczasie skosztuj żuru, żeby doprawić go według własnego uznania solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli tak jak ja, lubisz w żurku grzybowy posmak, możesz dolać na koniec wywaru z grzybów. Teraz czas na dodatki. Ugotuj ziemniaki, potłucz je, dodaj masło, chrzan i kilka gałązek posiekanego świeżego tymianku. Nałóż dwie duże łyżki ziemniaczanego puree i na dno półmiska i wlej żurek. 

Wskazówki:

Boczek zawsze gotuję osobno i wlewam do bulionu na żurek sam smakowy wywar. Dzięki temu potem mogę wykorzystać go jeszcze w innym daniu lub po prostu na kanapkach. 

Świeży tymianek przyda się do wielu potraw, dlatego warto go mieć w kuchni. Możesz opcjonalnie zastąpić go suszonym. 

Nie wyobrażam sobie żurku bez białej kiełbasy, więc również polecam Ci ją dodać pokrojoną w krążki razem z puree, przed nalaniem żurku do miski.

 

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa. 

Ocena: 3,75
Liczba ocen: 4
Oceń ten wpis

Komentarze

Nikt jeszcze nie komentował tego artykułu, dodaj pierwszy komentarz.

Partnerzy