Jedyni na Śląsku - w Światowym Dniu Żywienia Pozajelitowego możemy pochwalić się bardzo dobrą wiadomością! - mówią lekarze z WSS nr 4 w Bytomiu
Tomasz Pierścieński i Anna Sołtysik, lekarze z Poradni Żywieniowej naszego szpitala, podczas konferencji Żywienia Klinicznego w Iławie, otrzymali certyfikat Umiejętności Lekarskich z zakresu Żywienia Klinicznego, przyznawany przez Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego. Są jedynymi lekarzami na Śląsku i jednymi z trzydziestu osób w kraju z takim certyfikatem. Tomasz Pierścieński, kierownik Poradni Żywieniowej przekonuje: – W zakresie żywienia klinicznego nasi lekarze są w czołówce Polski, ale nie byłoby to możliwe bez współpracy z Oddziałem Chirurgii naszego szpitala, zwłaszcza chirurgami: Michałem Sobolewskim, Jędrzejem Hylą i Piotrem Tomalą.
Certyfikat dla najlepszych
Aby otrzymać taki certyfikat lekarze Poradni Żywieniowej musieli przejść roczne szkolenie praktyczne i teoretyczne oraz staże, dziś są liderami opinii w zakresie żywienia klinicznego dla różnych podmiotów, zarówno w sprawach lekarskich, jak i administracyjnych. Warto zaznaczyć, że jeśli ministerstwo zdrowia zdecyduje się na powołanie konsultantów krajowych i wojewódzkich z żywienia klinicznego, osoby z certyfikatami Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego stają się naturalnymi kandydatami do objęcia takiej funkcji.
Mariusz Kokosza, dyrektor WSS nr 4: Potrzeby w zakresie żywienia klinicznego są coraz większe. Kolejnym etapem rozwoju naszej poradni będzie poszerzenie działalności medycznej i dydaktycznej, a w przyszłości – stworzenie z niej ośrodka certyfikującego lekarzy.
Długa historia
Od 7 lat Wojewódzki Szpital Specjalistyczny nr 4 w Bytomiu prowadzi Poradnię Żywieniową, której pacjenci z powodu wielu chorób przewodu pokarmowego (także onkologicznych) nie mogą przyjmować pokarmu drogą tradycyjną. Żywienie kliniczne jeszcze nie jest stosowane w Polsce na taką skalę, jak mogłoby być. Badania dowodzą, że wielu pacjentów po prostu umiera z głodu, bo nie mogą jeść ani pić, a nie wprowadzono u nich tej formy żywienia.
Od samego początku pracownicy szpitala podjęli się misji nie tylko leczenia chorych, ale też promowania tej formy żywienia. Już 7 lat temu, dzięki współpracy z mediami, pokazali, że – nie jedząc, ani nie pijąc – można normalnie funkcjonować, mimo choroby. Przez to, że informacje o żywieniu klinicznym pokazały się w prasie, radiu, telewizji i Internecie, pacjenci i ich rodziny sami zgłaszają się do Poradni Żywieniowej. Bywa, że jeśli leczenie zostanie wprowadzone w odpowiednim momencie, wracają do normalnego jedzenia.
Dwa lata temu pracownicy szpitala zorganizowali ogólnopolską kampanię informacyjną „Nie je, nie pije. Chodzi, bo żyje”. Jej bohaterami byli Grzegorz i Zbigniew, dwaj 30-letni pacjenci, miłośnicy górskich wędrówek. Razem z członkami klubu Korona Gór Polski, pacjenci, ich rodziny, a także medycy, strażacy, ratownicy weszli na szczyt Szyndzielni. Informacje ukazały się w ogólnopolskich mediach, a po niej znów zgłosili się do poradni nowi pacjenci. Warto podkreślić, że w ubiegłym roku szpital otrzymał za tę kampanię nagrodę w ogólnopolskim konkursie „Zdrowa Przyszłość – Inspiracje”.
Żywienie kliniczne daje nadzieję na normalne życie osobom, którym w wielu ośrodkach medycznych nie dawano szans na przeżycie. Ale stosowane jest również jako forma pomocnicza w leczeniu. Dzięki staraniom pracowników bytomskiej Poradni Żywieniowej w innych szpitalach w ten sposób przygotowuje się pacjenta do operacji, a po zabiegach żywi się go klinicznie, by szybciej wrócił do zdrowia.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz