Zamknij

Gniazdka tagliatelle z mięsem mielonym

10:32, 27.08.2023
Skomentuj

Jednym z moich ulubionych pomysłów są makaronowe gniazdka tagliatelle z mięsem mielonym z patelni.

Przygotuj dużą i głęboką patelnię. Wymieszaj na niej passatę pomidorową z puszką pomidorów krojonych bez skórki, dopraw solą, pieprzem, bazylią i dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Rozprowadź równomiernie sos po całej patelni i poukładaj na nim makaronowe gniazdka. Następnie zajmij się mięsem mielonym. Wymieszaj je z posiekaną cebulą, ząbkiem czosnku, odrobiną soli i pieprzu oraz łyżką cząbru.

Warto odstawić tak doprawione mięso do lodówki na minimum godzinę, ale możesz pominąć ten krok. Mięso uformuj w kulki i umieść je w gniazdkach na patelni. Danie gotuj pod przykryciem około 25 minut. Jeśli zobaczysz, że po tym czasie makaron i mięso są jeszcze surowe, możesz dolać odrobinę zimnej wody, aby wydłużyć czas gotowania. Nie przykrywaj wtedy patelni całkowicie, żeby woda mogła powoli wyparować. Pod koniec gotowania posyp wszystko startą mozzarellą i świeżą posiekaną pietruszką. 

Wskazówki:

Jeśli nie masz w kuchni cząbru i nie korzystasz z tej przyprawy, to koniecznie spróbuj wprowadzić ją do swojej kuchni. Pamiętam o nim w niemal każdym moim przepisie z mięsem mielonym. 

Nie gotuj gniazdek przed wyłożeniem na patelnię. Gniazdka tagliatelle mają być surowe.

Nie musisz obierać ząbków czosnku. Dobra praska poradzi sobie z łupiną.

Lista zakupów:

Makaron tagliatelle gniazda (400 g);

Mięso mielone (400 g);

Pomidory krojone w puszce bez skórki;

Passata pomidorowa (ok. 600 g);

Czosnek (2 ząbki);

Cebula (1 szt.);

Bazylia (ok. 1 łyżka suszonej bazylii lub 5 listków świeżej);

Cząber (ok. 1 łyżka);

Natka pietruszki;

Tarty ser mozzarella;

Sól i pieprz do smaku

(Aleksandra Giczewska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%