Lista zakupów:
Filety z kurczaka (ok. 500 g);
Grzyby suszone (ok. 60 g);
Śmietana 18% (400 g);
Cebula (1 szt., średniej wielkości);
Czosnek (2 ząbki);
Przyprawa do kurczaka;
Gałka muszkatołowa (szczypta);
Sól i pieprz do smaku;
Natka pietruszki;
Olej rzepakowy do podsmażenia cebuli i czosnku.
Namocz grzyby suszone w ciepłej wodzie przez około 20-30 minut, a następnie odcedź je i posiekaj na drobne kawałki.
W międzyczasie umyj filety z kurczaka, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze i cieńsze kawałki. Posyp przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż kurczaka tak, aby był lekko rumiany z każdej strony. Przełóż filety na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę i posiekany czosnek i podsmaż je, aż staną się złociste. W razie potrzeby możesz dolać jeszcze odrobiny oleju. Dodaj namoczone i pokrojone grzyby i całość smaż przez około 10 minut. Następnie wlej śmietanę, wymieszaj wszystko razem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 10-15 minut, aby sos zgęstniał, a grzyby na pewno nie były już surowe. Dodaj do sosu szczyptę gałki muszkatołowej, dopraw solą i pieprzem według własnego uznania. Dodaj kurczaka i gotuj razem ze śmietanowo-grzybowym sosem na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, aby mięso było podgrzane. Posyp potrawę posiekaną natką pietruszki i podawaj z ziemniakami i buraczkami lub makaronem pappardelle.
Wskazówki:
Możesz użyć również grzybów mrożonych. Wtedy nie musisz ich wcześniej namaczać.
Nie wylewaj wody po namaczaniu grzybów. Może Ci się przydać to podlania grzybów z cebulą i czosnkiem w czasie podsmażania.
Gałka muszkatołowa może pomóc w zbalansowaniu smaków w sosie, zwłaszcza gdy dominujące są kwaśne składniki (jak np. śmietana).
Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz