Banalne potrawy można przyrządzić na wiele sposobów, urozmaicić przepis o ulubione dodatki lub podać je w oryginalny sposób. Przykładem jest moja propozycja hot-dogów z białymi kiełbaskami zapiekanych w naczyniu żaroodpornym z serem mozzarella.
Lista zakupów:
Bułki do hot-dogów (4 szt.);
Białe cienkie kiełbaski (4 szt.);
Surówka colesław (ok. 300 g);
Ser tarty mozzarella (ok. 150 g);
Ogórki kiszone (2 szt.);
Cebulka prażona (do dekoracji);
Szczypiorek (do dekoracji).
Bułki do hot-dogów natnij w taki sposób, aby nie były całkowicie przecięte na pół. Dzięki temu składniki nie będą potem wypadać przy jedzeniu. Rozłóż bułki, jedną obok drugiej, w naczyniu żaroodpornym. Ogórki pokrój wzdłuż na plasterki, a kiełbaski natnij w kratkę z jednej strony. Posiekaj szczypiorek. Do każdej z naciętych bułek nałóż odrobinę tartego sera żółtego, który połączy ze sobą kolejne składniki. Później dodaj surówkę colesław – około 2 łyżki na każdą bułkę. Następnie włóż do bułek nacięte kiełbaski i ponownie posyp wszystko tartym serem. Wstaw hot-dogi do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po tym czasie wyjmij je, dodaj plastry ogórka kiszonego i udekoruj szczypiorkiem i prażoną cebulką.
Wskazówki:
Surówkę colesław możesz zastąpić surówką z czerwonej kapusty. To połączenie będzie równie pyszne.
Kiełbaski możesz wcześniej lekko przesmażyć, np. na patelni grillowej.
Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz