Budyniowe pankejki

Śniadania na balkonie to jedna z tych chwil, za które szczególnie doceniam lato.

  • Data:
  • Autor: Aleksandra Giczewska

Jak tylko pogoda o poranku dopisuje, korzystam z mojego sprawdzonego przepisu na puszyste i delikatne w smaku budyniowe pankejki.

Są równie smaczne jako przekąska na zimno, dlatego zawsze robię ich więcej, a potem zabieram ze sobą np. na wycieczkę rowerową.

W wysokim naczyniu lub misce zmiksuj ze sobą waniliowy jogurt pitny typu skyr i dwa jajka. Po chwili dodaj mąkę i 1 opakowanie budyniu waniliowego. Możesz użyć również budyniu śmietankowego, ale ja lubię wyczuwalną nutę wanilii we wszystkich placuszkach, naleśnikach czy gofrach w wersji na słodko. Kiedy składniki się połączą, na samym końcu dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju i również dokładnie wymieszaj. Jeśli masz słabość do słodkości, to śmiało możesz dodać jeszcze 2 łyżki cukru lub erytrytolu. Staraj się nakładać na patelnię małe i cienkie porcje, żeby pankejki na pewno nie były surowe w środku jak już zaczną się rumienić. Podawaj je z ulubionymi dodatkami. U mnie królują świeże owoce lub krem z białej czekolady.

Lista zakupów:

Waniliowy jogurt pitny typu skyr (300 ml);

2 jajka;

Mąka (3/4 szklanka);

Budyń waniliowy (1 opakowanie, 40 g);

Proszek do pieczenia (1 łyżeczka);

4 łyżki oleju;

2 łyżki cukru.

Wskazówki:

Nie zamieniaj skyru zwykłym jogurtem pitnym. Skyr ma znacznie gęściejszą konsystencję i sprawdzi się do pankejków idealnie. Możesz kombinować ze smakami.

Dodając do ciasta 4 łyżki oleju, możesz smażyć placuszki na suchej patelni.

Spróbuj też wersji z borówkami. Dodaj je wtedy do ciasta na samym końcu i wymieszaj bardzo delikatnie łyżką.

Jeśli ograniczasz cukier, możesz śmiało pominąć ostatni punkt z listy zakupów.

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa. 

Ocena:
Liczba ocen: 0
Oceń ten wpis

Komentarze

Nikt jeszcze nie komentował tego artykułu, dodaj pierwszy komentarz.

Partnerzy