Jak tylko pogoda o poranku dopisuje, korzystam z mojego sprawdzonego przepisu na puszyste i delikatne w smaku budyniowe pankejki.
W wysokim naczyniu lub misce zmiksuj ze sobą waniliowy jogurt pitny typu skyr i dwa jajka. Po chwili dodaj mąkę i 1 opakowanie budyniu waniliowego. Możesz użyć również budyniu śmietankowego, ale ja lubię wyczuwalną nutę wanilii we wszystkich placuszkach, naleśnikach czy gofrach w wersji na słodko. Kiedy składniki się połączą, na samym końcu dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju i również dokładnie wymieszaj. Jeśli masz słabość do słodkości, to śmiało możesz dodać jeszcze 2 łyżki cukru lub erytrytolu. Staraj się nakładać na patelnię małe i cienkie porcje, żeby pankejki na pewno nie były surowe w środku jak już zaczną się rumienić. Podawaj je z ulubionymi dodatkami. U mnie królują świeże owoce lub krem z białej czekolady.
Lista zakupów:
Waniliowy jogurt pitny typu skyr (300 ml);
2 jajka;
Mąka (3/4 szklanka);
Budyń waniliowy (1 opakowanie, 40 g);
Proszek do pieczenia (1 łyżeczka);
4 łyżki oleju;
2 łyżki cukru.
Wskazówki:
Nie zamieniaj skyru zwykłym jogurtem pitnym. Skyr ma znacznie gęściejszą konsystencję i sprawdzi się do pankejków idealnie. Możesz kombinować ze smakami.
Dodając do ciasta 4 łyżki oleju, możesz smażyć placuszki na suchej patelni.
Spróbuj też wersji z borówkami. Dodaj je wtedy do ciasta na samym końcu i wymieszaj bardzo delikatnie łyżką.
Jeśli ograniczasz cukier, możesz śmiało pominąć ostatni punkt z listy zakupów.
Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa.
Komentarze