Bułeczki bao z chrupiącym kurczakiem

Bułeczki bao to miękki i puszysty przysmak pochodzący z Chin, gdzie serwowane są zazwyczaj z kaczką, wieprzowiną czy innym mięsem.

  • Data:
  • Autor: Aleksandra Giczewska

Pampuchy, parowańce, paruchy, pyzy drożdżowe – ilu ludzi, tyle nazw popularnych na Śląsku klusek na parze. Zwykle podawane są na słodko. Z kolei bułeczki bao to miękki i puszysty przysmak pochodzący z Chin, gdzie serwowane są zazwyczaj z kaczką, wieprzowiną czy innym mięsem. Zatem moja propozycja to ich polska wersja, którą sama odkryłam całkiem niedawno. Przygotowanie jest szybkie i bardzo łatwe, zwłaszcza kiedy korzystam z gotowych pampuchów. 

Lista zakupów:

Kluski do gotowania na parze – pampuchy (6 szt.);

Filety z kurczaka (2 szt.);

Panierka panko (około 1 szklanka);

Mąka (około 1 szklanka);

Jajka (2 szt.);

Majonez (3 łyżki);

Ketchup (3 łyżki)

Dodatki: Ogórek zielony, ser żółty, sałata lodowa, czerwona cebula;

Olej rzepakowy do smażenia.

Zacznij od przygotowania chrupiącej panierki. Panierkę panko połącz z mąką, a w osobnej misce roztrzep jajka. Filety z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i wkładaj je kolejno najpierw do jajek, a potem do suchej mieszanki. Smaż kurczaka na patelni na rozgrzanym oleju i w międzyczasie przygotuj dodatki. Pokrój ogórka w cienkie plasterki, umyj liście sałaty i poszatkuj cebulę. Wymieszaj też ketchup z majonezem. Kiedy dodatki będą gotowe, a kurczak zacznie robić się złocisty, postaw na gazie garnek z wodą, połóż na nim sito do gotowania na parze i ułóż pampuchy.

Powinny być gotowe po ok. 15 minutach. Kawałki kurczaka przełóż na chwilę na papier kuchenny, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Bułeczki po lekkim ostygnięciu przekrój delikatnie na pół i posmaruj wewnątrz sosem. Układaj kolejno na każdej bułeczce sałatę, kurczaka, ogórek i cebulę. Przykryj każdą bułeczkę górną częścią.

Smacznego!

Wskazówki:

Jeśli nie masz garnka do gotowania na parze, a posiadasz kuchenkę mikrofalową, to wystarczy ułożyć pampuchy na talerzu, skropić je odrobiną wody i podgrzewać około 3 minut.

Panierkę typu panko możesz zastąpić standardową panierką z bułką tartą z odrobiną pokruszonych drobno płatków kukurydzianych

 

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa. 

Ocena: 5,00
Liczba ocen: 1
Oceń ten wpis

Komentarze

Nikt jeszcze nie komentował tego artykułu, dodaj pierwszy komentarz.

Partnerzy