Delikatny smak kurek idealnie łączy się z wyrazistym porem w kremowym kaszotto z dodatkiem białego wytrawnego wina. Doskonałym wyborem będzie kasza bulgur, która jest sypka i bardzo pożywna. Całość przygotujesz w pół godziny na patelni.
Opłucz dokładnie pora, kurki i zieloną pietruszkę. Pora pokrój w talarki i podsmaż go na patelni, a po chwili wsyp dwa woreczki kaszy bulgur. Następnie dodaj kurki i dolewaj co jakiś czas na patelnię bulion grzybowy, dzięki któremu kasza będzie stopniowo pęcznieć. Kiedy zobaczysz, że składniki na patelni są już prawie ugotowane, wlej kieliszek białego wytrawnego wina, które nada całemu daniu rześkości. Poczekaj aż wino połączy się z resztą i odparuje, a wtedy dolej śmietanki 30%. Na koniec dopraw wszystko solą, pieprzem i posiekaną zieloną pietruszką.
Lista zakupów:
Kasza bulgur (2 woreczki)
Kurki (200 g)
Por (1 szt.)
Bulion grzybowy (1 litr)
Białe wytrawne wino (200 ml)
Śmietanka 30% (250 ml)
Mały pęczek pietruszki
Sól i pieprz do smaku
Wskazówki:
Kaszę bulgur możesz zastąpić również pęczakiem lub kaszą gryczaną.
Zamiast bulionu grzybowego, możesz wykorzystać bulion z niedzielnego rosołu.
Warto mieć w domu płatki drożdżowe, dobrze znane weganom. Zagęszczą dodatkowo kaszotto i nadadzą daniu serowy posmak.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz