Postanowiłam nieco urozmaicić klasyczną recepturę, dodając do nich kapustę kiszoną, która ze swoim charakterystycznym kwasowym posmakiem, doskonale komponuje się z mięsem mielonym.
Najpierw dokładnie odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru soku. W dużej misce umieść mięso mielone, dodaj odsączoną kapustę, jajka, bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Do masy mielonej dodaj sól i pieprz według własnych upodobań. Pamiętaj, że kapusta kiszona jest już dość słona. Masę odstaw do lodówki na około godzinę. Po tym czasie uformuj z niej kotlety. Rozgrzej olej rzepakowy na głębokiej patelni. Smaż kotlety mielone z obu stron na złoty brąz. Upewnij się, że mięso jest dobrze ugotowane w środku, co zazwyczaj zajmuje kilka minut z każdej strony, w zależności od grubości kotletów. Po usmażeniu kotletów mielonych, odłóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj kotlety mielone z sosem pomidorowym, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.
Lista zakupów:
Mięso mielone wieprzowe (ok. 500 g);
Kapusta kiszona (ok 20 dag);
Bułka tarta (5 łyżek);
2 jajka;
Sól i pieprz do smaku;
Olej rzepakowy (do smażenia).
Wskazówki:
Kotlety mielone z kapustą kiszoną podawane z sosem pomidorowym i ryżem, zamiast ziemniaków, przypominają w smaku gołąbki, tylko bez zawijania. To świetna alternatywa dla zabieganych.
Szybki sos pomidorowy zrobisz z gotowej passaty pomidorowej z odrobiną mleka lub śmietanki.
Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa.
Komentarze