Mielone z kapustą kiszoną

Kotlety mielone to jedno z tych tradycyjnych dań, które przypominają nam domowe obiady przy rodzinnym stole. Moja babcia nazywała je "sznycelkami".

  • Data:
  • Autor: Aleksandra Giczewska

Postanowiłam nieco urozmaicić klasyczną recepturę, dodając do nich kapustę kiszoną, która ze swoim charakterystycznym kwasowym posmakiem, doskonale komponuje się z mięsem mielonym. 

Najpierw dokładnie odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru soku. W dużej misce umieść mięso mielone, dodaj odsączoną kapustę, jajka, bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Do masy mielonej dodaj sól i pieprz według własnych upodobań. Pamiętaj, że kapusta kiszona jest już dość słona. Masę odstaw do lodówki na około godzinę. Po tym czasie uformuj z niej kotlety. Rozgrzej olej rzepakowy na głębokiej patelni. Smaż kotlety mielone z obu stron na złoty brąz. Upewnij się, że mięso jest dobrze ugotowane w środku, co zazwyczaj zajmuje kilka minut z każdej strony, w zależności od grubości kotletów. Po usmażeniu kotletów mielonych, odłóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj kotlety mielone z sosem pomidorowym, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.

Lista zakupów:

Mięso mielone wieprzowe (ok. 500 g);

Kapusta kiszona (ok 20 dag);

Bułka tarta (5 łyżek);

2 jajka;

Sól i pieprz do smaku;

Olej rzepakowy (do smażenia).

Wskazówki:

Kotlety mielone z kapustą kiszoną podawane z sosem pomidorowym i ryżem, zamiast ziemniaków, przypominają w smaku gołąbki, tylko bez zawijania. To świetna alternatywa dla zabieganych.

Szybki sos pomidorowy zrobisz z gotowej passaty pomidorowej z odrobiną mleka lub śmietanki.

 

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa. 

Ocena:
Liczba ocen: 0
Oceń ten wpis

Komentarze

Nikt jeszcze nie komentował tego artykułu, dodaj pierwszy komentarz.

Partnerzy