Bytomską lodówkę społeczną znajdziemy w hollu budynku Miejskiej Biblioteki Publicznej przy placu Sobieskiego. Jest ona dostępna w dni powszednie od godziny 8 do 18. Tam właśnie możemy dostarczyć jedzenie, które nam zostało po Bożym Narodzeniu. My sprawimy, że ono nie zniszczeje, a ktoś potrzebujący będzie nakarmiony.
Pamiętajmy jednak o kilku ważnych zasadach. Do lodówki wkładamy produkty z nieznacznie przekroczoną datą minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed”), ale nie takie już nie nadające się do spożycia („należy spożyć do”). Możemy się też podzielić jedzeniem samodzielnie przygotowanym, a więc chociażby zupą czy ciastem. Należy je starannie opakować i podpisać podając nazwę potrawy oraz datę przygotowania. Żywność musi nadawać się do spożycia i być szczelnie zapakowana.
Co jeszcze jest ważne? Do lodówki nie dajemy surowego mięsa oraz produktów zawierających surowe jaja, w tym budyniów, majonezów czy jedzenia w otwartych puszkach i słoikach. Ponadto w lodówce nie należy zostawiać wyrobów z niepasteryzowanego mleka (ale można zostawiać jogurty, sery i twarogi), produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut, produktów z oznakami zepsucia, nietypowym zapachem, kolorem, nadgniłych czy z wydętym wieczkiem. W końcu chcemy pomóc, a nie zaszkodzić.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz