Zamknij

Wigilijny barszcz, grzybowa, a może jednak siemieniotka?

22:03, 21.12.2023
Skomentuj

Siemieniotka, siemieniatka siemienotka, siemiyniotka, siymiyniotka, siemionka, konopianka, konopionka, konopiotka, kónopiotka – nazw jest tyle, ile sposobów na przyrządzenie tej zupy z siemienia konopnego, o tradycjach wywodzonych z zamierzchłych czasów, kiedy konopie, podobnie jak mak stanowiły symbol płodności oraz mnożenia dóbr i dostatku. Siemineiotki nie przyrządza się jej przy żadnej innej okazji, jak tylko przy śląskiej Wiliji!

– Nie potrafię sobie wyobrazić Wigilii bez tego wyjątkowego zapachu i smaku. Zupę zawsze gotowała teściowa, ale kilka lat temu moja córka, postanowiła przedłużyć rodzinne tradycje. Uczyła się w końcu gotować siemieniotkę u babci i prababci. I tak do dziś w naszej rodzinie jest ten tradycyjny przepis – mówi Paweł, mieszkaniec Szombierek.

Śląska potrawa popularna w Lublinie?

Dla niezorientowanych – siemieniotka to zupa z nasion konopi włóknistych, które nie mają nic wspólnego z nasionami marihuany. Nasiona konopi siewnych można zakupić na targu, albo w sklepie. A o tej wyjątkowej, tradycyjnej i trochę zapomnianej śląskiej potrawie coraz częściej ostatnio się przypomina.

Przykładem tego jest akcja, która odbyła się rok temu poza Śląskiem. Aktywiści z lubelskiego oddziału Stowarzyszenia Wolne Konopie rozdawali na ulicach Lublina sianko konopne, nawiązując do bardzo bogatych tradycji uprawy konopi włóknistych w Polsce.

Sianko konopne oczywiście miało się znaleźć tradycyjnie pod obrusem wigilijnego stołu. Na tym jednak nie koniec. Przedstawiciele Wolnych Konopi do sianka dokładali przechodniom przepis na siemieniotkę – konopną zupę ze Śląska.

Stając zatem przed dylematem „barszcz czy grzybowa” zachęcamy do przyrządzenia siemieniotki i również przypominamy na nią przepis, życząc Radosnych Świąt Bożego Narodzenia 2023!

Składniki

Składniki – 10 porcji po 300 g.:

  • 600 g ziaren konopi
  • 2 l mleka świeżego surowego
  • 100 g masła
  • 60 g mąki pszennej lub jaglanej
  • 2 słodkie bułki czerstwe (na grzanki) lub kasza jaglana
  • sól
  • cukier

Jak to się robi?

Nasiona konopi przepłukać, zalać 1 l zimnej wody, zostawić na noc do namoknięcia. Następnie gotować w tej samej wodzie co najmniej 2 godziny, aż łuski popękają i pokaże się biały miąższ. Wywar odcedzić, a wystudzone konopie zemleć. Do miazgi wlać 3 szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać i gotować 20 minut, następnie odcedzić. Jeśli łuski nie są dostatecznie wypłukane, jeszcze raz je przepłukać niewielką ilością gorącej wody. Wywar i płyn z przepłukania połączyć i przecedzić przez gęste sito. Do wywaru wlać gorące mleko, z mąki i części masła przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić częścią zimnego mleka, dodać do zupy, osolić i posłodzić, ciągle mieszając − zagotować. Bułki pokroić w kostkę i sporządzić grzanki. Podawać z grzankami lub kaszą jaglaną.

Smacznego!

(Marcin Pawlenka)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%