Zamknij

Bowl z pieczonym łososiem

14:24, 26.05.2025 Aktualizacja: 14:26, 26.05.2025
Skomentuj Idealny pomysł na lunch Idealny pomysł na lunch

Idealny lunch lub lekka kolacja: połączenie soczystego, pieczonego łososia z aromatycznym, chrupiącym ryżem oraz świeżymi dodatkami. Ten bowl łączy w sobie kremowe guacamole, orzeźwiające kiełki i pikantno-słodką marchewkę w azjatyckim stylu.

Lista zakupów:

Ryż:

150 g ryżu jaśminowego lub basmati

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki proszku curry

sól

Łosoś:

2 filety po ok. 150 g każdy

1 łyżka oliwy

sól, pieprz, opcjonalnie szczypta papryki wędzonej

Dodatki:

100 g sera halloumi lub innego intensywnego w smaku

1 dojrzałe awokado (na guacamole)

sok z ½ limonki, sól, pieprz

1 marchewka obrana i starta na cienkie paseczki

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżeczka sosu sojowego

½ łyżeczki cukru

1 łyżka ziaren sezamu (łuskanego lub w łupinach)

garść kiełków (np. rzodkiewki, brokuła, lucerny)

Przygotowanie:

Ryż płuczemy na sicie, a następnie gotujemy w osolonej wodzie z kurkumą i curry. Gdy będzie miękki, odcedzamy i rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze; skrapiamy delikatnie oliwą i pieczemy w 200 °C przez około 15–20 minut, aż brzegi ziaren staną się złociste i chrupiące. W międzyczasie filety łososia osuszamy, nacinamy skórę, nacieramy oliwą, solą, pieprzem i ewentualnie wędzoną papryką, a potem pieczemy w 180 °C przez 12–15 minut, aż mięso łatwo będzie się dzielić widelcem. Ser halloumi kroimy w plastry i smażymy krótko na suchej patelni, aż zyska złotobrązowy kolor. Marchewkę mieszamy z octem ryżowym, sosem sojowym, cukrem i sezamem; awokado rozgniatamy na guacamole z sokiem z limonki, solą i pieprzem. Na dno misek wykładamy porcję chrupiącego ryżu, układamy kawałki łososia i plastry halloumi, a obok guacamole, doprawioną marchewkę i kiełki.

Wskazówki:

Zamiast halloumi sprawdzi się ser kozi lub intensywny pleśniowy (np. gorgonzola).

Kiełki najlepiej dodawać tuż przed podaniem, by pozostały świeże i chrupiące.

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa i Facebook: @olkafasolkagotuje.

(Aleksandra Giczewska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%