Idealny lunch lub lekka kolacja: połączenie soczystego, pieczonego łososia z aromatycznym, chrupiącym ryżem oraz świeżymi dodatkami. Ten bowl łączy w sobie kremowe guacamole, orzeźwiające kiełki i pikantno-słodką marchewkę w azjatyckim stylu.
Lista zakupów:
Ryż:
150 g ryżu jaśminowego lub basmati
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki proszku curry
sól
Łosoś:
2 filety po ok. 150 g każdy
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, opcjonalnie szczypta papryki wędzonej
Dodatki:
100 g sera halloumi lub innego intensywnego w smaku
1 dojrzałe awokado (na guacamole)
sok z ½ limonki, sól, pieprz
1 marchewka obrana i starta na cienkie paseczki
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka sosu sojowego
½ łyżeczki cukru
1 łyżka ziaren sezamu (łuskanego lub w łupinach)
garść kiełków (np. rzodkiewki, brokuła, lucerny)
Przygotowanie:
Ryż płuczemy na sicie, a następnie gotujemy w osolonej wodzie z kurkumą i curry. Gdy będzie miękki, odcedzamy i rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze; skrapiamy delikatnie oliwą i pieczemy w 200 °C przez około 15–20 minut, aż brzegi ziaren staną się złociste i chrupiące. W międzyczasie filety łososia osuszamy, nacinamy skórę, nacieramy oliwą, solą, pieprzem i ewentualnie wędzoną papryką, a potem pieczemy w 180 °C przez 12–15 minut, aż mięso łatwo będzie się dzielić widelcem. Ser halloumi kroimy w plastry i smażymy krótko na suchej patelni, aż zyska złotobrązowy kolor. Marchewkę mieszamy z octem ryżowym, sosem sojowym, cukrem i sezamem; awokado rozgniatamy na guacamole z sokiem z limonki, solą i pieprzem. Na dno misek wykładamy porcję chrupiącego ryżu, układamy kawałki łososia i plastry halloumi, a obok guacamole, doprawioną marchewkę i kiełki.
Wskazówki:
Zamiast halloumi sprawdzi się ser kozi lub intensywny pleśniowy (np. gorgonzola).
Kiełki najlepiej dodawać tuż przed podaniem, by pozostały świeże i chrupiące.
Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa i Facebook: @olkafasolkagotuje.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz