Zamknij

Ziemniaczana tartaletka śniadaniowa

Aleksandra Giczewska 11:56, 26.11.2025
Skomentuj Trataletka to niebanalny pomysł nie tylko na śniadanie Trataletka to niebanalny pomysł nie tylko na śniadanie

Ta tartaletka to połączenie chrupiącej, ziemniaczanej bazy i kremowego, pełnego aromatu nadzienia. Idealna na śniadanie, brunch lub lekką kolację. Przygotujesz ją w małej foremce – wygląda elegancko, smakuje wyśmienicie i jest zaskakująco prosta w wykonaniu.

To świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu dzień wcześniej — zamiast wrzucać je do lodówki bez pomysłu, możesz w kilka minut zamienić je w mini-zapiekankę w formie tartaletki. Prosta, sycąca i efektowna.

 

Lista zakupów:

2–3 ugotowane ziemniaki

1 jajko

2–3 łyżki śmietanki 30%

Garść świeżych liści szpinaku

4–5 oliwek (czarne lub zielone), pokrojone

1–2 łyżki pokruszonej gorgonzoli

1 łyżka tartego sera (np. mozzarella, cheddar lub gouda)

2–3 suszone pomidory w oleju

Sól i pieprz do smaku

Oliwa do natłuszczenia foremki (odrobina)

 

 

Przygotowanie:

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przełóż do małej okrągłej foremki, a następnie ugnieć szklanką lub łyżką tak, aby stworzyć spód oraz wysoki rant przypominający tartaletkę. W osobnej miseczce wymieszaj jajko ze śmietanką, dopraw solą i pieprzem, po czym dodaj pokrojone suszone pomidory, oliwki, świeże liście szpinaku, pokruszoną gorgonzolę i tarty ser. Całość delikatnie wymieszaj i przelej do ziemniaczanego „koszyczka", równomiernie rozprowadzając składniki. Foremkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15–20 minut, aż masa jajeczno-serowa się zetnie, a wierzch lekko się zarumieni. Gotową tartaletkę podawaj od razu – najlepiej z dodatkiem świeżych warzyw lub mieszanki sałat.

 

 

Wskazówki:

Jeśli chcesz, aby rant był bardziej chrupiący, możesz podpiec samą ziemniaczaną bazę 5–7 minut przed wlaniem nadzienia.

Do środka możesz dorzucić inne dodatki: np. paprykę, szynkę parmeńską, pieczarki lub kawałki grillowanego kurczaka.

Tartaletkę można przygotować też w wersji większej – wystarczy użyć małej tortownicy.

 

 

(Aleksandra Giczewska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%