Zamknij

Jajka sadzone zapiekane z pomidorami i serem feta

09:44, 15.09.2023
Skomentuj

To jajka sadzone zapiekane na soczystych kawałkach pomidorów w naczyniu żaroodpornym z ulubionymi dodatkami. Sezon na pomidory trwa w najlepsze, dlatego warto z nich korzystać, by stworzyć to kolorowe śniadanie!

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W tym czasie pokrój pomidory w drobną kostkę, a paprykę w paseczki. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego i wymieszaj ze sobą. Dodaj do nich posiekane liście świeżej bazylii i dopraw wszystkie pieprzem oraz solą. Zrób łyżką 4 zagłębienia i wbij w tych miejscach jajka. Pokrusz na całości ser feta, a między jajka rozłóż szynkę długodojrzewającą. Umieść naczynie żaroodporne w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy białka jajek będą ścięte, ale żółtka wciąż będą miały płynną konsystencję. Gdy danie będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i poczekaj chwilę, aby przestygło. Możesz podać je z chrupiącym chlebem lub tostami.

Lista zakupów:

4 jajka;

Pomidory (3 szt., średniej wielkości);

Papryka czerwona (1 szt.);

Ser feta (pół opakowania);

Świeża bazylia (ok. 10 listków);

Szynka długo dojrzewająca (3 plastry);

Sól i pieprz do smaku.

Wskazówki:

W tym daniu możesz kombinować z dodatkami. Polecam spróbować też wersji z pieczarkami zamiast szynki lub liśćmi szpinaku zamiast bazylii. 

Ser feta można zastąpić kulkami mozzarelli.

Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć pomidorów z puszki. 

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa. 

(Aleksandra Giczewska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%