Zamknij

Pappardelle z łososiem i ricottą

10:48, 21.02.2025
Skomentuj

Ricotta zamiast śmietanki sprawia, że sos jest delikatniejszy, a koncentrat pomidorowy dodaje mu lekkiej kwasowości i głębi. Całość uzupełnia świeża bazylia, która dodaje aromatu i świeżości. To danie jest proste w przygotowaniu, ale smakuje jak z dobrej włoskiej knajpki!

Lista zakupów:

200 g makaronu pappardelle

150 g świeżego łososia (lub wędzonego, jeśli wolisz mocniejszy smak)

100 g ricotty

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Garść świeżej bazylii, posiekanej

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

Sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie: odrobina startej skórki z cytryny dla świeżości

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekany czosnek, aż zacznie pachnieć. Dodaj pokrojonego w kawałki świeżego łososia i smaż go przez 2-3 minuty, aż się zetnie. Jeśli używasz wędzonego łososia, wrzuć go później, razem z ricottą. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj, a po chwili zdejmij patelnię z ognia. Wymieszaj ciepły sos z ricottą, tak aby powstała kremowa konsystencja, ale nie podgrzewaj jej za długo, żeby nie straciła lekkości. Wrzuć posiekaną bazylię, dopraw solą, pieprzem i – jeśli chcesz – odrobiną skórki cytrynowej dla świeżości. Do sosu wrzuć odcedzony makaron, dobrze wymieszaj i podawaj od razu.

Wskazówki:

Ricotta nie lubi długiego gotowania – dodaj ją na końcu, aby zachować jej lekką konsystencję.

Koncentrat pomidorowy warto chwilę podsmażyć – wydobędzie to z niego głębię smaku.

Jeśli chcesz więcej kontrastu, dodaj kilka kaparów lub suszonych pomidorów – świetnie pasują do łososia.

Skórka cytrynowa podkręca smak i dodaje świeżości – jeśli lubisz cytrusowe akcenty, koniecznie spróbuj!

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa i Facebook: @olkafasolkagotuje.

(Aleksandra Giczewska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%