Może być serwowany na ciepło lub na zimno jako przekąskę, obiad czy nawet deser, w zależności od nadzienia. Klasyczne burek często zawiera mięso, szpinak, ser czy ziemniaki, ale można spotkać także wersje z bardziej nietypowymi składnikami. W moim przepisie wykorzystałam ciasto filo, które nadaje potrawie wyjątkową lekkość i chrupkość. Wypełniłam je mieszanką twarogu, jogurtu naturalnego, cebuli oraz kaparów.
Lista zakupów
Ciasto filo (ok. 300 g);
Twaróg biały, chudy (250 g);
Jogurt naturalny (200 g);
Kapary w zalewie (50 g);
Cebula (1 szt., średniej wielkości);
Masło (ok. 100 g);
Przyprawy: sól i pieprz.
Zacznij od posiekania drobno cebuli, a następnie rozgrzej na patelni 1 łyżkę masła i zeszklij cebulę na średnim ogniu, aż będzie miękka, ale nie brązowa. Odstaw cebulę do ostygnięcia. W misce wymieszaj twaróg z jogurtem naturalnym, dodaj zeszkloną cebulę oraz odsączone kapary. Dopraw masę solą i pieprzem do smaku. Rozgrzej piekarnik do 180°C (górna i dolna grzałka). Roztop pozostałe masło (około 80 g) w małym rondelku.
Przygotuj okrągłą blachę, wykładając ją papierem do pieczenia. Na czystym blacie rozłóż trzy arkusze ciasta filo i posmaruj je roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Nałóż łyżkę nadzienia na brzegu ciasta i zwiń je w rurkę, a następnie w rulon w kształcie ślimaka. Umieść rulon na środku okrągłej blachy. Powtórz proces z pozostałym ciastem filo i nadzieniem, ale układaj rulony na blasze, tworząc okręgi. Posmaruj wierzch pozostałym roztopionym masłem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Wyjmij burka z piekarnika i odstaw na kilka minut przed pokrojeniem. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Wskazówki:
Warto wybrać turecki jogurt Ayran, który jeszcze bardziej podbije smak.
Uważaj jednak wtedy z solą, bo już sam jogurt jest słonawy.
Możesz podać danie z dodatkowym jogurtem naturalnym, świeżymi ziołami lub sałatką.
Jeśli ciasto filo się porwie, nie przejmuj się. Możesz je po prostu posklejać warstwami masła i kontynuować.
Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa.
Komentarze