Dodatkowo przygotowanie nuggetsów w domu pozwala na eksperymentowanie z różnymi przyprawami i dodatkami.
Lista zakupów
Filety z kurczaka (ok. 500g)
Musztarda (1 łyżka);
Majonez (1 łyżka);
Jajko (3 szt.);
Mąka pszenna (1/2 szklanki);
Bułka tarta (1 szklanka);
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka;
Olej rzepakowy do smażenia.
Pokrój filety z kurczaka na mniejsze kawałki i zblenduj je w misce. Dodaj jedno jajko, łyżkę majonezu, musztardy oraz dopraw według uznania. Odstaw do lodówki na około 30 minut. W tym czasie możesz przygotować dodatki, np. domowe frytki i surówkę colesław. W jednej misce roztrzep 2 jajka, a w drugiej misce pomieszaj mąkę pszenną z bułką tartą. Wyjmij z lodówki mięso i uformuj z niego małe kotleciki na kształt nuggetsów. Każdego kotlecika najpierw zanurz w roztrzepanym jajku, a potem obtocz w mące pszennej i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy na średnim ogniu. Smaż nuggetsy partiami, aby uniknąć zbyt dużej ilości mięsa na patelni. Smaż je około 3-4 minuty z każdej strony lub do momentu, gdy będą złociste i dobrze upieczone. Gdy nuggetsy będą gotowe, przełóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju. Podawaj z frytkami i surówką colesław lub ulubionym dipem.
Wskazówki:
W wielu marketach znajdziesz panierkę typu panko. Jeśli lubisz bardzo
chrupiące nuggetsy, to warto dodać ją do mieszanki maki z bułką tartą.
Do bułki tartej i mąki możesz też dodać pokruszone płatki kukurydziane.
Jeśli nie masz blendera kielichowego, możesz po prostu bardzo drobno posiekać kurczaka.
Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa.
Komentarze