Domowe nuggetsy

Masz ochotę na fast fooda? Przygotuj domowe nuggetsy. W porównaniu do gotowych wersji, są nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze, bo możesz kontrolować ilość tłuszczu i soli.

  • Data:
  • Autor: Aleksandra Giczewska

Dodatkowo przygotowanie nuggetsów w domu pozwala na eksperymentowanie z różnymi przyprawami i dodatkami. 

Lista zakupów

Filety z kurczaka (ok. 500g)

Musztarda (1 łyżka);

Majonez (1 łyżka);

Jajko (3 szt.);

Mąka pszenna (1/2 szklanki);

Bułka tarta (1 szklanka);

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka;

Olej rzepakowy do smażenia.

Pokrój filety z kurczaka na mniejsze kawałki i zblenduj je w misce. Dodaj jedno jajko, łyżkę majonezu, musztardy oraz dopraw według uznania. Odstaw do lodówki na około 30 minut. W tym czasie możesz przygotować dodatki, np. domowe frytki i surówkę colesław. W jednej misce roztrzep 2 jajka, a w drugiej misce pomieszaj mąkę pszenną z bułką tartą. Wyjmij z lodówki mięso i uformuj z niego małe kotleciki na kształt nuggetsów. Każdego kotlecika najpierw zanurz w roztrzepanym jajku, a potem obtocz w mące pszennej i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy na średnim ogniu. Smaż nuggetsy partiami, aby uniknąć zbyt dużej ilości mięsa na patelni. Smaż je około 3-4 minuty z każdej strony lub do momentu, gdy będą złociste i dobrze upieczone. Gdy nuggetsy będą gotowe, przełóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju. Podawaj z frytkami i surówką colesław lub ulubionym dipem. 

Wskazówki:

W wielu marketach znajdziesz panierkę typu panko. Jeśli lubisz bardzo

chrupiące nuggetsy, to warto dodać ją do mieszanki maki z bułką tartą.

Do bułki tartej i mąki możesz też dodać pokruszone płatki kukurydziane. 

Jeśli nie masz blendera kielichowego, możesz po prostu bardzo drobno posiekać kurczaka.

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa. 

Ocena:
Liczba ocen: 0
Oceń ten wpis

Komentarze

Nikt jeszcze nie komentował tego artykułu, dodaj pierwszy komentarz.

Partnerzy