Pankejki z mascarpone

Puszyste pankejki z mascarpone to doskonały pomysł na pyszne i sycące śniadanie lub deser. Można je zabrać do pracy lub do szkoły, bo dobrze smakują również na zimno jako przekąska w ciągu dnia.

  • Data:
  • Autor: Aleksandra Giczewska

Przygotowanie tych pankejków jest proste, a efekt końcowy zachęca do sięgnięcia po kolejną porcję. Gotowe danie można podać na wiele sposobów z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, syrop klonowy czy krem czekoladowy. 

Lista zakupów:

Ser mascarpone (ok. 125 g);

Mąka pszenna (3/4 szklanki);

Mleko (pół szklanki);

Jaja (2 szt.);

Sól (szczypta);

Cukier (3 łyżki);

Proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka);

Ekstrakt z wanilii (kilka kropli);

Olej rzepakowy do smażenia.

Oddziel białka od żółtek i umieść je w osobnych miseczkach. Do miski z żółtkami dodaj cukier i ubijaj mikserem na gładką masę. Potem dodaj mascarpone i mleko. Kontynuuj mieszanie, aż składniki się połączą. Do masy serowej dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kilka kropli ekstraktu z wanilii. Delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję. W osobnej misce ubij białka jajek ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszaj ubite białka do masy serowej, aby zachować puszystość. Natłuść patelnię odrobiną oleju rzepakowego i rozgrzej ją. Wykładaj porcje ciasta (około 2-3 łyżki na placuszek) i smaż z obu stron, aż będą złociste i puszyste. Kiedy będą gotowe, przełóż je na talerz i podawaj z ulubionymi owocami, dżemem lub kremem czekoladowym.

Wskazówki:

Jeśli lubisz korzenne smaki, dodaj do masy odrobiny cynamonu. 

Możesz przygotować placuszki czekoladowe z tego samego przepisu, dodając do masy dwie łyżki kakao.

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa. 

Ocena: 5,00
Liczba ocen: 1
Oceń ten wpis

Komentarze

Nikt jeszcze nie komentował tego artykułu, dodaj pierwszy komentarz.

Partnerzy