Tym razem zabieram Was w kulinarną podróż do Dalekiego Wschodu z przepisem na wieprzowinę w orientalnym sosie z ananasem.
Schab wieprzowy pokrój w plastry, a potem w paseczki. Następnie musisz obtoczyć mięso w przyprawie curry i mące ziemniaczanej, która zagęści potem sos. Na rozgrzanym oleju podsmaż 2 posiekane ząbki czosnku i cebulę. Po chwili dodaj przyprawiony schab i co jakiś czas dolewaj odrobinę wody. W międzyczasie pokrój paprykę w paseczki i dodaj ją do reszty, kiedy wieprzowina nie będzie już surowa. Potem dolej mleko kokosowe i dopraw wszystko według uznania solą, pieprzem, szczyptą cynamonu i kurkumy oraz dwiema łyżkami sosu sojowego. Na samym końcu dodaj do potrawy ananasa pokrojonego w kostkę oraz posiekany szczypiorek. Gotowe danie podawaj z ryżem jaśminowym.
Wskazówki:
Cynamon kojarzony jest ze słodkimi potrawami, ale jego korzenny, charakterystyczny smak świetnie sprawdza się również w wytrawnych przepisach jako orientalny akcent nadający głębi smaku.
Sos sojowy warto mieć zawsze w kuchni i wykorzystywać go nie tylko w potrawach kuchni azjatyckiej. Jego intensywny, słony smak sprawdzi się np. w marynatach, dressingach do sałatek czy zupach.
Ryż jaśminowy ma charakterystyczny aromat, który współgra z orientalnymi potrawami, ale możesz zastąpić go innym ulubionym rodzajem ryżu.
Lista zakupów:
Schab wieprzowy (ok. 400 g);
Ananas (ok. ½ świeżego ananasa lub ½ puszki);
Papryka czerwona (1 szt.)
Czosnek (2 ząbki);
Cebula (1 szt., średniej wielkości);
Mąka ziemniaczana (ok. 2 łyżki);
Sos sojowy (ok. 2 łyżki);
Mleczko kokosowe (ok. 150 ml);
Szczypiorek;
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, cynamon, curry;
Ryż jaśminowy.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz