Zamknij

Pasztet drobiowy z suszoną śliwką

18:14, 05.05.2025 Aktualizacja: 18:15, 05.05.2025
Skomentuj Pyszny pasztet Pyszny pasztet

Nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż wyczyszczenie lodówki w stylu mistrzowskim. Kiedy po weekendowym rosole zostaje Ci mięso, którego szkoda wyrzucić, a nie bardzo masz już na nie pomysł – zrób z niego pasztet. Dodaj do tego odrobinę wątróbki, upieczoną jarzynkę z bulionu, przyprawy i kilka słodkich śliwek dla kontrastu, a wyjdzie Ci coś, co znika z talerza zanim zdążysz zapytać, czy komuś smakowało.

Lista zakupów:

ok. 700 g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu (np. kurczak, indyk)

100–150 g wątróbki drobiowej

2–3 marchewki i pietruszka z rosołu (jeśli nie są rozgotowane)

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 jajka

ok. 8–10 suszonych śliwek

sól, pieprz do smaku

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

masło klarowane lub olej do podsmażenia

(opcjonalnie) bułka tarta do wysypania formy

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulę z czosnkiem, aż się zeszklą. Wątróbkę oczyść i krótko obsmaż z każdej strony – tylko do lekkiego zrumienienia, żeby nie była surowa, ale też się nie przesuszyła. Mięso z rosołu obierz z kości, pokrój razem z warzywami na mniejsze kawałki. Wszystko – mięso, warzywa, cebulę, czosnek i wątróbkę – zmiel w maszynce do mięsa lub rozdrobnij w malakserze (najlepiej na dwa razy, żeby masa była gładka, ale nie zupełnie papkowata). Dodaj jajka, przyprawy i dobrze wszystko wymieszaj. Połowę masy przełóż do keksówki wysmarowanej tłuszczem i (ewentualnie) wysypanej bułką tartą, na środek ułóż suszone śliwki wzdłuż formy, po czym przykryj resztą masy. Piecz w 180°C przez około 45–50 minut, aż pasztet się zrumieni z wierzchu i lekko ściągnie.

Przestudź przed krojeniem – najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Wskazówki:

Mięso z rosołu warto zbierać – po ugotowaniu dwóch bulionów możesz je zamrozić i zrobić pasztet wtedy, kiedy Ci wygodnie.

Jarzynki też się nie zmarnują – te z rosołu mają świetny, głęboki smak i pasują tu idealnie.

Gałka muszkatołowa to taki „niewidzialny składnik", który robi dużą robotę w pasztetach – wystarczy szczypta.

Śliwki możesz wcześniej namoczyć w wodzie lub herbacie – będą bardziej soczyste i miękkie.

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa i Facebook: @olkafasolkagotuje.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%