ZUPA WIŚNIOWA Z GRYSIKOWYMI KLUSECZKAMI
Na zupę:
75 dag wiśni
15 dag cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
przyprawy: ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu, 1-2 goździki
Na kluseczki:
¼ litra mleka
1/3 szklanki grysiku
2 łyżki cukru, duża szczypta soli
2 żółtka jajek
Wiśnie po umyciu drylujemy. Kapiący z nich podczas tej czynności sok również powinien trafić do naszej zupy. Wydrylowane wiśnie wsypujemy do litra zagotowanej wody, dodajemy do niej cukier, cynamon i goździki. Gotujemy przez 15 minut, po czym zaprawiamy płaską łyżką mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 3 łyżkach zimnej wody. Czekamy aż się zagotuje i dodajemy do zupy ciasto grysikowe.
Żeby przygotować ciasto na delikatne grysikowe kluseczki, w rondelku zagotowujemy ćwierć litra mleka ze szczyptą soli. Do gotującego się mleka wsypujemy strumieniem grysik – cały czas dokładnie mieszamy i gotujemy tak przez 5 minut. Potem gasimy ogień i kiedy masa przestanie wrzeć – do ciasta dodajemy 2 surowe żółtka.
Na gotującą się zupą wrzucamy ciasto, za pomocą łyżki lub strącając je małymi cząstkami. Wraz z zupą gotujemy kluseczki jeszcze 5-6 minut. Zupę wiśniową można podawać ciepłą, ale doskonale smakuje również jako chłodnik. W zależności od własnych upodobań można zwiększać lub zmniejszać ilość cukru, użytego do jej przygotowania.
SZNYCLE CIELĘCE Z WIŚNIAMI PO HOLENDERSKU
6 niezbyt cienkich sznycli wykrojonych ze schabu cielęcego
25 dag wydrylowanych wiśni (w zimie mogą być z mrożonki)
1/8 litra niezbyt kwaśnej śmietany
1,5 łyżki mąki
4 dag masła
sól, pieprz i cukier do smaku
Sznycle zbijamy tłuczkiem, solimy, delikatnie posypujemy pieprzem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy masło i w gorącym tłuszczu obsmażamy sznycle – 30 sekund z każdej strony. Potem dosmażamy je – po 4 minuty z każdej strony. Sznycle przekładamy do rondla i kładziemy do nagrzanego piekarnika, aby nie wystygły.
Do tłuszczu, w którym smażyły się sznycle wsypujemy półtora łyżki mąki, krótko przesmażamy, aby mąka zbielała (ale nie można jej rumienić) i tak otrzymaną zasmażkę rozprowadzamy 1/8 litra śmietany. Do „mrugającego” sosu wspujemy wydrylowane wiśnie, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Potem do sosu wkładamy sznycle. Jeśli zajdzie potrzeba – dosalamy i doprawiamy cukrem.
Sznycle polane sosem z wiśniami możemy z wierzchu posypać odrobiną zielonej drobno posiekanej natki pietruszki. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą.
Komentarze