Wiśniowe przepisy. Czy je znasz?

Z wiśni można robić nie tylko konfitury i ciasta. Proponujemy i przedstawiamy dwa wiśniowe przepisy... obiadowe.

  • Data:
  • Autor: MH
Autor zdjęcia: Racool_studio na Freepik

ZUPA WIŚNIOWA Z GRYSIKOWYMI KLUSECZKAMI

 Na zupę:

75 dag wiśni

15 dag cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

przyprawy: ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu, 1-2 goździki

Na kluseczki:

¼ litra mleka

1/3 szklanki grysiku

2 łyżki cukru, duża szczypta soli

2 żółtka jajek

Wiśnie po umyciu drylujemy. Kapiący z nich podczas tej czynności sok również powinien trafić do naszej zupy. Wydrylowane wiśnie wsypujemy do litra zagotowanej wody, dodajemy do niej cukier, cynamon i goździki. Gotujemy przez 15 minut, po czym zaprawiamy płaską łyżką mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 3 łyżkach zimnej wody. Czekamy aż się zagotuje i dodajemy do zupy ciasto grysikowe.

Żeby przygotować ciasto na delikatne grysikowe kluseczki, w rondelku zagotowujemy ćwierć litra mleka ze szczyptą soli. Do gotującego się mleka wsypujemy strumieniem grysik – cały czas dokładnie mieszamy i gotujemy tak przez 5 minut. Potem gasimy ogień i kiedy masa przestanie wrzeć – do ciasta dodajemy 2 surowe żółtka.

Na gotującą się zupą wrzucamy ciasto, za pomocą łyżki lub strącając je małymi cząstkami. Wraz z zupą gotujemy kluseczki jeszcze 5-6 minut. Zupę wiśniową można podawać ciepłą, ale doskonale smakuje również jako chłodnik. W zależności od własnych upodobań można zwiększać lub zmniejszać ilość cukru, użytego do jej przygotowania.

 

SZNYCLE CIELĘCE Z WIŚNIAMI PO HOLENDERSKU

6 niezbyt cienkich sznycli wykrojonych ze schabu cielęcego

25 dag wydrylowanych wiśni (w zimie mogą być z mrożonki)

1/8 litra niezbyt kwaśnej śmietany

1,5 łyżki mąki

4 dag masła

sól, pieprz i cukier do smaku

 

Sznycle zbijamy tłuczkiem, solimy, delikatnie posypujemy pieprzem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy masło i w gorącym tłuszczu obsmażamy sznycle – 30 sekund z każdej strony. Potem dosmażamy je – po 4 minuty z każdej strony. Sznycle przekładamy do rondla i kładziemy do nagrzanego piekarnika, aby nie wystygły.

Do tłuszczu, w którym smażyły się sznycle wsypujemy półtora łyżki mąki, krótko przesmażamy, aby mąka zbielała (ale nie można jej rumienić) i tak otrzymaną zasmażkę rozprowadzamy 1/8 litra śmietany. Do „mrugającego” sosu wspujemy wydrylowane wiśnie, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Potem do sosu wkładamy sznycle. Jeśli zajdzie potrzeba – dosalamy i doprawiamy cukrem.

Sznycle polane sosem z wiśniami możemy z wierzchu posypać odrobiną zielonej drobno posiekanej natki pietruszki. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą.

Ocena: 5,00
Liczba ocen: 1
Oceń ten wpis

Komentarze

Nikt jeszcze nie komentował tego artykułu, dodaj pierwszy komentarz.

Partnerzy