Zamknij

Kremowy biały barszcz

10:18, 11.05.2025 Aktualizacja: 10:19, 11.05.2025
Skomentuj Pyszny i kremowy biały barszcz Pyszny i kremowy biały barszcz

Od Wielkanocy minęło już trochę czasu, ale kto powiedział, że barszcz biały to danie tylko od święta? Kiedy chłodniejsze dni jeszcze się trzymają, warto ugotować coś sycącego, rozgrzewającego i pełnego smaku. Ten barszcz biały jest wyjątkowo kremowy, z ziemniakami, klopsikami z białej kiełbasy, suszonymi grzybami i wywarem z dodatkiem boczku, który daje głęboki, dymny aromat.

Składniki:

ok. 1,5 litra bulionu drobiowo-wieprzowego (najlepiej gotowanego z dodatkiem wędzonego boczku)

4 łyżki zakwasu na barszcz biały (lub więcej, do smaku)

2 duże ziemniaki

1 garść suszonych grzybów

1 cebula

2 ząbki czosnku

300–350 g surowej białej kiełbasy (tylko farsz – bez osłonki)

150 ml śmietanki 18% lub 30%

1 łyżka majeranku

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie:

Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na minimum 30 minut. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju, dodając w ostatniej chwili czosnek. Do garnka wlej bulion i dodaj pokrojone ziemniaki, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz namoczone grzyby razem z wodą (uważając, by nie wlać osadu z dna). Gotuj całość do miękkości ziemniaków. Z surowej białej kiełbasy uformuj małe klopsiki – nie trzeba dodawać jajek ani bułki tartej, farsz sam się trzyma. Gotuj je osobno, wrzucając delikatnie do lekko osolonego wrzątku. Gdy wypłyną i będą zwarte, przełóż je do barszczu. Do wywaru dodaj zakwas i przyprawy: majeranek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Na końcu wlej zahartowaną śmietankę (najpierw wymieszaną z odrobiną gorącego wywaru), aby zupa nabrała kremowej konsystencji. Wymieszaj całość i gotuj jeszcze 5 minut na małym ogniu, by smaki się przegryzły.

Wskazówki:

Zamiast wyrzucać mięso z rosołu – zamrażaj je porcjami i wykorzystuj później do pasztetów lub zup, jak ta.

Jarzyny z bulionu (marchew, pietruszka) też świetnie się tu odnajdą – pokrojone drobno i dodane razem z ziemniakami.

Gotowe klopsiki z białej kiełbasy można przechować przez kilka dni w lodówce lub zamrozić – idealne do szybkiego obiadu.

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa i Facebook: @olkafasolkagotuje.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%