Zamknij

Udon Pad Thai z kurczakiem w panko i brokułami

08:53, 22.06.2025 Aktualizacja: 08:54, 22.06.2025
Skomentuj Oto świetny pomysł nie tylko na lunch Oto świetny pomysł nie tylko na lunch

To danie to sprytne połączenie klasycznych smaków kuchni tajskiej z japońskim akcentem w postaci chrupiącego kurczaka w panko. Gęsty, słodko-kwaśny sos pad thai otula sprężysty makaron udon, który świetnie chłonie wszystkie aromaty.

Chrupiący z wierzchu i soczysty w środku kurczak dodaje przyjemnej tekstury, a warzywa stir-fry i brokuły równoważą całość świeżością i kolorem. Idealne danie na wieczór z azjatyckim twistem.

Lista zakupów:

Na makaron i warzywa:

200 g makaronu udon 

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

1 pomarańczowa papryka

garść grzybów mun (namoczonych i posiekanych)

2–3 łyżki oleju do smażenia

1/2 brokuła

Na kurczaka w panko:

1 podwójna pierś z kurczaka

sól, pieprz

1 jajko

2–3 łyżki mąki pszennej

ok. 3/4 szklanki bułki panko

olej do smażenia (najlepiej roślinny)

Na sos pad thai (lub gotowy sos, ale możesz też przygotować):

2 łyżki sosu rybnego

1 łyżka sosu sojowego

Udon Pad Thai z kurczakiem w panko i brokułami

1 łyżka soku z limonki

1 łyżeczka cukru palmowego lub trzcinowego

1–2 łyżki pasty tamaryndowej lub octu ryżowego (opcjonalnie)

szczypta płatków chili lub odrobina pasty chili (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania warzyw – pokrój cebulę w cienkie piórka, czosnek posiekaj drobno, paprykę w paski, a namoczone wcześniej grzyby mun posiekaj na mniejsze kawałki. Brokuła podziel na różyczki i wrzuć na 2 minuty do wrzątku z solą, a następnie przelej zimną wodą, by zachował kolor i chrupkość. Kurczaka oczyść, przekrój wzdłuż na cieńsze filety, dopraw solą i pieprzem. Obtocz każdy kawałek najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w panko. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor i odstaw na ręcznik papierowy. Na patelni lub w woku rozgrzej olej i podsmaż czosnek z cebulą, dodaj paprykę i grzyby. Po 2–3 minutach dodaj makaron udon. Wlej sos pad thai i dokładnie wymieszaj, by makaron pokrył się sosem i lekko podsmażył. Na talerzu ułóż porcję makaronu z warzywami, na wierzchu połóż pokrojonego w plasterki kurczaka w panko. Obok dodaj blanszowane brokuły. 

Wskazówki:

Jeśli nie masz panko, możesz użyć grubo tartej bułki lub rozdrobnić płatki kukurydziane.

Warzywa stir-fry można dowolnie modyfikować – sprawdzi się też cukinia, marchewka czy fasolka szparagowa.

Danie świetnie smakuje też z tofu w panko dla wersji wege.

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa i Facebook: @olkafasolkagotuje.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%