Zamknij

Kruche z rabarbarem idealne na niedzielę

19:29, 31.05.2025 Aktualizacja: 19:30, 31.05.2025
Skomentuj Kruche z rabarbarem jest po prostu znakomite! Kruche z rabarbarem jest po prostu znakomite!

Wiosna w pełni, lato nadchodzi, a rabarbar to jeden z pierwszych przysmaków czerwca. Kruche ciasto w połączeniu z lekko kwaskowatym rabarbarem i słodką, delikatną pianką bezową to klasyka, która zawsze się sprawdza – zarówno na popołudniową kawę, jak i na niedzielny deser dla gości.

Lista zakupów:

Ciasto kruche:

250 g mąki pszennej

125 g zimnego masła

70 g cukru pudru

1 żółtko

1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)

szczypta soli

Nadzienie rabarbarowe:

400 g łodyg rabarbaru, obranych i pokrojonych na 2–3 cm kawałki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 łyżki cukru (możesz użyć brązowego dla głębszego aromatu)

½ łyżeczki cynamonu

Pianka bezowa:

3 białka w temperaturze pokojowej

150 g cukru kryształu lub drobnego cukru do wypieków

opcjonalnie szczypta soli lub odrobina soku z cytryny (stabilizator piany)

Przygotowanie:

Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier puder, sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekaj składniki nożem lub rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj żółtko, a jeśli ciasto będzie zbyt suche – dołóż łyżkę zimnej wody. Zagnieć szybko gładkie ciasto, uformuj z niego dysk, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie wymieszaj pokrojony rabarbar z mąką ziemniaczaną, cukrem i cynamonem – tak, aby każdy kawałek był lekko oblepiony. Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość 4–5 mm i wyłóż nim natłuszczoną formę. Dociśnij do brzegów, odetnij nadmiar i ponakłuwaj spód widelcem. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12 minut, aż brzegi się lekko zarumienią. Wyjmij, odstaw na chwilę do przestygnięcia, a potem wyłóż rabarbar. Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli lub kilkoma kroplami soku z cytryny. Stopniowo dodawaj cukier, aż piana stanie się lśniąca i gęsta. Rozprowadź ją na rabarbarze za pomocą łyżki lub wyciśnij ozdobne kopczyki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz 15–18 minut, aż bezowa pianka się zrumieni. Po upieczeniu ostudź ciasto w uchylonym piekarniku, by piana nie opadła. Następnie wyjmij i podawaj po całkowitym ostudzeniu lub lekko ciepłe.

Wskazówki:

Chłodzenie ciasta: Dzięki lodówce ciasto pozostanie kruche i nie będzie się kurczyć podczas pieczenia.

Podpiekanie spodu: Zapobiega nasiąkaniu rabarbaru – najpierw krótko podpiekaj sam spód, a potem dopiero dodawaj owocowe nadzienie.

Serwowanie: Świetnie smakuje z kleksem gęstej śmietany, jogurtu greckiego lub gałką lodów waniliowych.

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa i Facebook: @olkafasolkagotuje.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%