Zamknij

Galette w kokilkach z morelami. Pyszny pomysł na letni deser

Aleksandra Giczewska 14:15, 02.08.2025 Aktualizacja: 14:16, 02.08.2025
Skomentuj Oto pyszny pomysł na deser Oto pyszny pomysł na deser

Sezon na morele trwa krótko, więc warto wykorzystać go maksymalnie – zwłaszcza w deserach, które wydobywają z tych owoców to, co najlepsze: delikatną kwasowość, aromat i naturalną słodycz. Galette, choć brzmi bardzo francusko (bo jest!), to rustykalne ciasto, które w wersji klasycznej przypomina tartę, ale bez konieczności użycia formy. Wystarczy rozwałkować kruche ciasto, ułożyć na nim owoce, zawinąć nieregularnie brzegi i upiec. W tej wersji przygotujesz mini galette w kokilkach – z morelami i cynamonem, zamkniętymi w złocistym cieście, które przyjemnie chrupie z wierzchu. Idealne na letnie przyjęcia, ogrodowe uroczystości czy po prostu jako sezonowy deser do popołudniowej kawy.

Lista zakupów:

Ciasto:

200 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

2 łyżki cukru pudru

szczypta soli

1 żółtko

2–3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

ok. 10–12 dojrzałych moreli

2 łyżki cukru trzcinowego (lub więcej, jeśli morele są kwaśne)

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

½ łyżeczki cynamonu

sok z ½ cytryny

1 łyżeczka masła (opcjonalnie, do każdej kokilki po małym kawałku)

Dodatkowo:

1 białko do posmarowania brzegów

cukier do posypania

papier do pieczenia i masło do wysmarowania foremek

Przygotowanie:

Przygotuj kruche ciasto: do miski przesiej mąkę, dodaj sól i cukier puder, a następnie dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Rozcieraj palcami lub posiekaj nożem, aż powstanie drobna kruszonka. Dodaj żółtko i zimną wodę – tylko tyle, by zlepić ciasto w całość. Zagnieć szybko w kulę, spłaszcz na dysk, zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie: morele przekrój na połówki lub ćwiartki, wymieszaj z cukrem, cynamonem, skrobią i sokiem z cytryny. Odstaw na kilka minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wytnij z niego koła większe niż średnica kokilek (z zapasem na zawinięcie brzegów). Kokilki wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż w nich krążki ciasta, dociskając lekko do boków. Na środek każdej porcji wyłóż morele, zostawiając wolne brzegi ciasta (ok. 2 cm). Zawiń ranty do środka, tworząc nieregularne fałdki. Posmaruj zawinięte brzegi ciasta białkiem i posyp delikatnie cukrem. Na środek każdej porcji możesz położyć odrobinę masła, jeśli chcesz wzbogacić smak. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30–35 minut, aż ciasto będzie złociste, a morele miękkie i lekko skarmelizowane. Studź w kokilkach, podawaj lekko ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

Wskazówki:

Jeśli nie masz kokilek, możesz upiec mini galette na blasze – wystarczy uformować je na papierze do pieczenia.

Do środka można dodać odrobinę posiekanych orzechów lub płatków migdałowych.

Świetnie smakują z kleksem jogurtu greckiego, lodami waniliowymi lub łyżką bitej śmietany.

(Aleksandra Giczewska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%