Zamknij

Soczyste roladki mielone z warzywami i serem

Małgorzata Himmel 21:11, 27.10.2025
Skomentuj Oto przepis na pyszny i pożywny obiad Oto przepis na pyszny i pożywny obiad

Domowe mielone nie muszą być nudne! Te roladki to coś pomiędzy klasycznymi kotletami a koftami — bardziej soczyste, kolorowe i pachnące świeżymi ziołami.

Drobno posiekana papryka i cebula dodają im chrupkości, a tarty ser sprawia, że całość jest przyjemnie kremowa w środku. Idealne zarówno na codzienny obiad, jak i jako danie do podania na ciepło podczas spotkania z rodziną.

 

Składniki:

500 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego lub drobiowego)

1 mała cebula, drobno posiekana

½ czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 jajko

3–4 łyżki tartego sera (np. gouda, cheddar lub mozzarella)

2 łyżki bułki tartej (lub więcej, jeśli masa jest zbyt luźna)

sól i pieprz do smaku

½ łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżka oliwy lub oleju do posmarowania

Przygotowanie:

Do dużej miski włóż mięso mielone, dodaj jajko, cebulę, czosnek, paprykę, natkę pietruszki oraz tarty ser. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Wsyp bułkę tartą i dokładnie wymieszaj całość rękami lub łyżką, aż składniki się połączą i masa nabierze zwartej konsystencji. Z gotowej masy formuj podłużne, lekko zaokrąglone roladki – wielkości mniej więcej dłoni. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posmaruj oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25–30 minut, aż staną się złociste i lekko chrupiące z wierzchu.

Wskazówki:

Świetnie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym, tzatzikami lub pomidorowym.

Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, kaszą lub w bułce jak domowe burgery.

 

(Małgorzata Himmel)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%