Nikt nie ma najmniejszych wątpliwości: w Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle, a truskawki najlepsze są ze śmietaną i cukrem. Zaś w świecie są tylko dwie zbyt krótkie rzeczy: nasze życie oraz sezon na truskawki, trwający ledwie dwa miesiące. Oczywiście chodzi o prawdziwe polskie truskawki – te importowane z Hiszpanii czy Grecji dostępne są w sklepach dłużej, ale w smaku nie dorównują krajowym. A poza tym czym muszą być spryskane lub/i napromieniowane, żeby przetrwały podróż i oczekiwanie na klienta na sklepowych półkach?
Polska jest europejską potęgą w produkcji truskawek. . Tak więc róbmy dżemy, zajadajmy się do syta (i do rozkoszy podniebienia). I chociaż najlepsze są truskawki ze śmietaną i cukrem, to dla tych, którzy chcieliby truskawki także wypić lub zjeść z czymś konkretniejszym – podaję przepis na koktajl (w dwóch wersjach) oraz na makaron z truskawkami. To oczywiście punkt wyjścia, każda gospodyni może eksperymentować z proporcjami.
KOKTAJL TRUSKAWKOWY Z MLEKA LUB KEFIRU
· ½ kg truskawek
· 1 litr mleka
· 1 mały kartonik słodkiej śmietanki 36%
· 4 łyżki cukru (lub więcej)
albo:
· ½ kg truskawek
· 1 mała śmietana
· ¾ litra niezbyt kwaśnego kefiru
· można dodać1 mały jogurt naturalny
· 4 łyżki cukru (lub więcej)
Truskawki po obmyciu (te owoce należy myć z szypułkami, a dopiero po odsączeniu obierać z zielonych „czuprynek”, inaczej bowiem truskawki nasiąkną wodą i utracą sok) rozdrobnić w pulpę za pomocą blendera. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać blenderem. Podana ilość cukru to „średnie minimum”, z koktajlem jest jak z herbatą – każdy powinien go osłodzić zgodnie z własnym smakiem.
MAKARON Z TRUSKAWKAMI
· 30-50 dag truskawek
· ½ opakowania makaronu – np. wstążki, fale lub kolanka
· 20 dag białego twarogu
· pół szklanki śmietany
· 3-5 łyżki cukru pudru (lub więcej)
Truskawki po oczyszczeniu i odsączeniu posypać cukrem pudrem, a następnie rozgnieść widelcem (lub przed posypaniem cukrem pokroić na ćwiartki) i połączyć ze śmietaną. Ugotowany makaron wymieszać z rozdrobnionym białym serem, a następnie nałożyć na górę pulpę truskawkową.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz