Zamknij

Leczo w hiszpańskim stylu

Aleksandra Giczewska 12:16, 23.08.2025 Aktualizacja: 12:17, 23.08.2025
Skomentuj Leczo z hiszpańskim twistem Leczo z hiszpańskim twistem

Klasyczne leczo kojarzy się z kuchnią węgierską i solidną porcją swojskiej kiełbasy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by tchnąć w nie odrobinę śródziemnomorskiego charakteru. Zamiast tradycyjnej kiełbasy użyjmy chorizo – hiszpańskiej kiełbasy o głębokim smaku i intensywnej paprykowej nucie. Dzięki temu danie nabierze wyrazistości, lekko pikantnego akcentu i aromatu, który idealnie komponuje się z papryką i pomidorami. To świetny pomysł na jednogarnkowy obiad albo kolację, gdy chcemy połączyć swojskie leczo z południowym temperamentem.

Lista zakupów:

300 g kiełbasy chorizo

3 papryki (najlepiej różnokolorowe)

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

1 cukinia

5–6 dojrzałych pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka słodkiej papryki

szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)

sól i pieprz do smaku

garść świeżej natki pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Na dnie dużego garnka rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w półplasterki kiełbasę chorizo. Podsmaż, aż wytopi się aromatyczny tłuszcz i kiełbasa lekko się przyrumieni. Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek, mieszając, by przeszły smakiem chorizo. Dorzuć pokrojone w paski papryki i cukinię w kostkę, smaż kilka minut, aż lekko zmiękną. Wlej pomidory – świeże sparzone i obrane ze skórki lub z puszki – oraz koncentrat. Dopraw słodką papryką, solą, pieprzem i ewentualnie ostrą papryką. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut, aż warzywa będą miękkie, a sos gęsty i aromatyczny. Na koniec posyp świeżą natką pietruszki.

Wskazówki:

Jeśli lubisz bardziej kremowe konsystencje, możesz na końcu dodać łyżkę śmietanki 18%.

To danie świetnie nadaje się do odgrzewania – następnego dnia smakuje jeszcze intensywniej.

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa i Facebook: @olkafasolkagotuje.

(Aleksandra Giczewska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%