Roślinny burger z kalafiora

Delikatny, a zarazem pełen smaku kalafior w połączeniu z ulubionymi dodatkami i sosem sprawi, że ta potrawa stanie się hitem Twojej kuchni.

  • Data:
  • Autor: Aleksandra Giczewska

Latem często mamy ochotę na coś lżejszego niż tradycyjne dania mięsne. To idealny moment, aby odkryć nowe, roślinne smaki, które są równie sycące, co pyszne. Czas na burgera z kalafiora!

Lista zakupów

Kalafior (1 mały, około 400 g);

Bułka tarta (1/4 szklanki;

Ser tarty twardy (1/4 szklanki);

1 jajko

Czosnek (1 ząbek);

Olej rzepakowy (do smażenia burgerów);

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma;

2 bułki grahamki;

2 liście sałaty lub 2 garście rukoli;

2 plastry sera żółtego;

2 plasterki pomidora;

2 plasterki ogórka kiszonego;

Pieczarki;

Sos (np. jogurtowy, majonezowy lub ketchup).

Kalafior umyj i podziel na różyczki, a następnie zblenduj lub zetrzyj na tarce, aż uzyskasz konsystencję przypominającą ryż. Umieść kalafior w dużym garnku z wrzącą wodą na około 5 minut, aż zmięknie. Odcedź go i dokładnie odsącz z nadmiaru wody, najlepiej używając czystej ściereczki kuchennej lub gazy. Przełóż odsączony kalafior do dużej miski i dodaj bułkę tartą, tarty parmezan, jajko, czosnek, sól, pieprz, paprykę słodką oraz kurkumę, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj dwa kotlety.

Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu i smaż burgery z obu stron przez około 4-5 minut, aż będą złociste i chrupiące. W międzyczasie podsmaż też na drugiej patelni pieczarki pokrojone w paseczki. Bułki do burgerów przekrój na pół i lekko opiecz na patelni lub w piekarniku. Na dolnej części bułki ułóż liść sałaty, następnie pieczarki, burgera z kalafiora, ser żółty, plasterek pomidora i ogórka kiszonego. Dodaj ulubiony sos i przykryj górną częścią bułki. 

Wskazówki:

Jeśli chcesz przygotować wersję wegańską, możesz zastąpić jajko mieszanką 1 łyżki mielonego siemienia lnianego z 3 łyżkami wody. Pozostaw mieszankę na kilka minut, aby zgęstniała, zanim dodasz ją do masy.

Jeśli masz trochę więcej czasu na przygotowanie burgerów, po wymieszaniu wszystkich składników, schłodź masę w lodówce przez co najmniej 30 minut. To pomoże w formowaniu burgerów i sprawi, że będą bardziej zwarte podczas smażenia.

 

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa. 

Ocena:
Liczba ocen: 0
Oceń ten wpis

Komentarze

Nikt jeszcze nie komentował tego artykułu, dodaj pierwszy komentarz.

Partnerzy