Roślinny burger z kalafiora

Delikatny, a zarazem pełen smaku kalafior w połączeniu z ulubionymi dodatkami i sosem sprawi, że ta potrawa stanie się hitem Twojej kuchni.

  • Data:
  • Autor: Aleksandra Giczewska
  • Artykuł był oglądany 287 razy

Latem często mamy ochotę na coś lżejszego niż tradycyjne dania mięsne. To idealny moment, aby odkryć nowe, roślinne smaki, które są równie sycące, co pyszne. Czas na burgera z kalafiora!

Lista zakupów

Kalafior (1 mały, około 400 g);

Bułka tarta (1/4 szklanki;

Ser tarty twardy (1/4 szklanki);

1 jajko

Czosnek (1 ząbek);

Olej rzepakowy (do smażenia burgerów);

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma;

2 bułki grahamki;

2 liście sałaty lub 2 garście rukoli;

2 plastry sera żółtego;

2 plasterki pomidora;

2 plasterki ogórka kiszonego;

Pieczarki;

Sos (np. jogurtowy, majonezowy lub ketchup).

Kalafior umyj i podziel na różyczki, a następnie zblenduj lub zetrzyj na tarce, aż uzyskasz konsystencję przypominającą ryż. Umieść kalafior w dużym garnku z wrzącą wodą na około 5 minut, aż zmięknie. Odcedź go i dokładnie odsącz z nadmiaru wody, najlepiej używając czystej ściereczki kuchennej lub gazy. Przełóż odsączony kalafior do dużej miski i dodaj bułkę tartą, tarty parmezan, jajko, czosnek, sól, pieprz, paprykę słodką oraz kurkumę, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj dwa kotlety.

Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu i smaż burgery z obu stron przez około 4-5 minut, aż będą złociste i chrupiące. W międzyczasie podsmaż też na drugiej patelni pieczarki pokrojone w paseczki. Bułki do burgerów przekrój na pół i lekko opiecz na patelni lub w piekarniku. Na dolnej części bułki ułóż liść sałaty, następnie pieczarki, burgera z kalafiora, ser żółty, plasterek pomidora i ogórka kiszonego. Dodaj ulubiony sos i przykryj górną częścią bułki. 

Wskazówki:

Jeśli chcesz przygotować wersję wegańską, możesz zastąpić jajko mieszanką 1 łyżki mielonego siemienia lnianego z 3 łyżkami wody. Pozostaw mieszankę na kilka minut, aby zgęstniała, zanim dodasz ją do masy.

Jeśli masz trochę więcej czasu na przygotowanie burgerów, po wymieszaniu wszystkich składników, schłodź masę w lodówce przez co najmniej 30 minut. To pomoże w formowaniu burgerów i sprawi, że będą bardziej zwarte podczas smażenia.

 

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa. 

Ocena:
Liczba ocen: 0
Oceń ten wpis

Komentarze

Nikt jeszcze nie komentował tego artykułu, dodaj pierwszy komentarz.

Partnerzy